c S

Državno računalniško tekmovanje za otroke s posebnimi potrebami

13.02.2019 07:57 Škofja Loka, 13. februarja (STA) - V Škofji Loki bo danes potekalo državno računalniško tekmovanje Z miško v svet, namenjeno otrokom s posebnimi potrebami, na katerem bo sodelovalo 20 najboljših. V četrtek pa se bo 23 učencev programa nižjega izobrazbenega standarda pomerilo na tekmovanju Z računalniki skozi okna, so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Obe tekmovanji potekata na Osnovni šoli Jela Janežiča v Škofji Loki. Cilj je spodbujanje otrok k uporabi računalnika, telefona in tablice ter osnovnih programov, zlasti programov Microsoft Word in Microsoft PowerPoint.

Na tekmovanju Z miško v svet se bodo otroci pomerili v poznavanju programov za oblikovanje slik, v praktični uporabi raziskovalca in načinih prenosa datotek s pomočjo prenosnih medijev ter v oblikovanju dokumentov in predstavitev, so zapisali v sporočilu ZOTKS.

Tekmovanje Z računalniki skozi okna pa letos dobiva nove vsebine, spreminja se tudi način tekmovanja, saj bodo tekmovalci odslej tekmovali v paru. Tekmovanje se bo začelo zunaj računalniške učilnice na različnih lokacijah z uporabo pametnega telefona ali tablice. Vsa vprašanja in podatki se bodo skrivali na lokacijah pod QR-kodo. Otroci bodo vse zbrane podatke s posameznih postaj uporabili za izdelavo dokumentov v drugem delu tekmovanja, ki bo potekal v računalniški učilnici.

ZOTKS že od leta 2000 v program računalniškega izobraževanja vključuje tudi otroke s posebnimi potrebami. Na ta način otroci pridobivajo številne nove spretnosti in znanja, predvsem pa oblikujejo svojo samopodobo, navajajo v sporočilu.

ZOTKS je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe.