c S

Na mariborski univerzi na voljo 4500 vpisnih mest

12.02.2019 13:48 Maribor, 12. februarja (STA) - Univerza v Mariboru v študijskem letu 2019/2020 razpisuje 4551 vpisnih mest, od tega 3736 za redni in 815 za izredni študij. Kot na ostalih slovenskih univerzah bodo tudi tu v petek in soboto potekali informativni dnevi, da bodočim brucem pomagajo z vsemi potrebnimi informacijami pri izbiri študija.

Na mariborski univerzi ponujajo 48 študijskih programov. Kot je na današnji novinarski konferenci povedala prorektorica za študijsko dejavnost Marina Tavčar Krajnc, so informativni dnevi znak odprtosti njihovega dela. "Zavedamo se, da je naše delo javno, da delamo z javnimi sredstvi in da smo javnosti tudi odgovorni," je dejala.

Poudarila je, da posvečajo veliko pozornosti kakovosti študijskih programov, obenem pa tudi zagotavljanju kakovostnega okolja za bivanje in dodatnih dejavnosti za študente ter mednarodnim povezavam. Ena od posebnosti mariborske univerze je razpršenost po državi, saj njene fakultete poleg Maribora delujejo še v Ljubljani, Kranju, Celju, Hočah, Krškem, Velenju in Brežicah. Po novem bo imela študij v Ljubljani tudi fakulteta za logistiko, na fakulteti za organizacijske vede pa bodo razpisali nov izredni študijski program kriznega managementa.

Na vseh fakultetah bodo v petek ob 10. in 15. uri ter v soboto ob 10. uri informativni dnevi, kjer se bodo bodoči študentje lahko podrobneje seznanili z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi informacijami, ki so pomembne za odločitev o študiju.

Na rektoratu bo v petek bo med 11.30 in 14. uro, torej med obema terminoma predstavitev na fakultetah, tradicionalni dogodek z naslovom Ustvari si prihodnost - kaj je dobro vedeti pred izbiro študija?, na katerem bodo bodoči študenti in njihovi starši lahko dobili splošne informacije o prijavnem postopku, bivanju v študentskih domovih, obštudijskih dejavnostih in kariernem svetovanju. Predstavilo se bo tudi Društvo študentov invalidov Slovenije z nasveti glede primernosti posameznih študijev za študente s posebnimi potrebami.

Študentski domovi bodo imeli dan odprtih vrat v petek ob 13. uri, zaradi manjšega zanimanja v prejšnjih letih pa tokrat ne bo posebej organiziranega avtobusnega prevoza iz središča Maribora do fakultet.

Tavčar Krajnčeva bodočim študentom in študentkam svetuje, da grobo odločitev o smeri študija sprejmejo še pred prihodom na informativne dneve. "Informativni dnevi ponujajo veliko, največ pa ponudijo tistim, ki vsaj približno vedo, kaj želijo," je dejala.

Po besedah vodje prijavno-informacijske službe na univerzi Dejana Senekoviča opažajo, da dobra desetina na novo vpisanih študentov naslednje leto zamenja študijski program. Zato tudi on svetuje bodočim študentom, da že pred vpisom ugotovijo, kaj bi radi počeli v življenju.

Ponavadi je na mariborski univerzi največ zanimanja za študij na medicinski fakulteti, fakultetah za zdravstvene vede in za varnostne vede ter za študija psihologije in predšolske vzgoje na filozofski in pedagoški fakulteti.

Danes se začenja prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2019/20, ki bo trajal do 18. marca.