c S

Znani so najboljši mladi naravoslovci v državi

06.02.2019 11:49 Ljubljana, 06. februarja (STA) - Na 7. državnem tekmovanju iz znanja naravoslovja za dijake prvega in drugega letnika srednjih šol so izbrali najboljših šest naravoslovcev, ki bodo maja odpotovali na evropsko naravoslovno olimpijado na Portugalsko. Skupna zmagovalka tekmovanja je sicer Tjaša Sušnik z Gimnazije Kranj, so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

Za zlata in srebrna priznanja na državnem tekmovanju se je v nalogah s področja biologije, kemije in fizike pomerilo 86 dijakov, ki so si mesto na državnem tekmovanju prislužili na šolskih tekmovanjih. Najboljših 13 je prejelo zlata priznanja, podelili pa so tudi 25 srebrnih priznanj.

Najboljših šest tekmovalcev z državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja se je uvrstilo tudi v izbor za ekipi, ki bosta slovenske barve zastopali na 17. evropski naravoslovni olimpijadi (The European Union Science Olympiad - EUSO). Ta bo od 4. do 11. maja v Almadi na Portugalskem. Na njej lahko iz vsake države EU tekmujeta po dve ekipi, sestavljeni iz treh dijakov in dijakinj.

Lani je bila evropska naravoslovna olimpijada v Ljubljani pod geslom Povezujemo znanost. V okviru 52 ekip iz 25 držav EU je sodelovalo 156 mladih znanstvenikov, starih do 16 let.

Ena slovenska ekipa je lani prejela zlato medaljo in v konkurenci 52 ekip zasedla tretje mesto, druga pa je osvojila srebrno medaljo in dosegla skupno 20. mesto.

Tekmovanje EUSO poteka od leta 2003, Slovenija bo letos na njem sodelovala že trinajstič. Do sedaj so slovenske ekipe na evropski naravoslovni olimpijadi osvojile 14 bronastih, osem srebrnih in dve zlati odličji, so še zapisali v zvezi.