c S

EU vzpostavila strokovno skupino za varnejši internet za otroke

06.02.2019 07:32 Bruselj, 05. februarja (STA) - Evropska komisija je ob dnevu varne rabe interneta vzpostavila novo strokovno skupino za varnejši internet za otroke, ki bo podpirala koordinacijo in sodelovanje med državami EU ter spodbujala pripravo konkretnih ukrepov za boljšo zaščito otrok v digitalnem svetu, so sporočili s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Skupina, ki je namenjena širjenju dobrih praks pri implementaciji področne zakonodaje, se bo posvečala številnim tematikam od varovanja otrok pred škodljivimi vsebinami z ukrepi, kot so starostne omejitve in starševski nadzor, pa do izogibanja nepravičnim praksam v digitalnem oglaševanju.

Ob tem bo zadolžena tudi za pripravo predlogov za konkretne ukrepe, ki bi pripomogli k varnejši uporabi interneta za otroke.

Skupina, ki jo bodo sestavljali predstavniki članic EU ter Norveške in Islandije, se bo prvič srečala 6. marca.

Evropska komisarka za digitalno ekonomijo in družbo Mariya Gabriel je ob predstavitvi dejala, da se ob dnevu varne rabe interneta, ki ga obeležujemo danes, "še posebej posvečamo krepitvi varne, pozitivne in vključujoče uporabe digitalnih tehnologij".

"Letošnji slogan Skupaj za boljši internet pa je primeren opomnik, da pri varni rabi interneta nobena država ali organizacija sama ne more biti učinkovita. Koordinacija in sodelovanje med članicami je tako enako pomembno, kot je pomembno dragoceno delo, ki ga je skupina opravila s predlogi konkretnih ukrepov," je dodala.

Ob tem je komisarka spomnila še na kampanjo #SaferInternet4EU, s katero je EU obeležila lanski dan varne rabe interneta. Doslej je kampanja z raznimi iniciativami, dogodki in orodji za zaščito otrok dosegla skoraj 30 milijonov prebivalcev EU, so še zapisali v Evropski komisiji.