c S

Šolski center Škofja Loka z novim učnim izdelovalnim laboratorijem

06.02.2019 07:22 Škofja Loka, 05. februarja (STA) - V Šolskem centru Škofja Loka so danes odprli nov učni izdelovalni laboratorij, ki je peti tovrstni v državi. Laboratorij bo vsem ustvarjalnim posameznikom in skupinam omogočal realizacijo inovativnih idej in projektov, dijakom, študentom in učiteljem pa nadgradnjo njihovega znanja.

Škofjeloški laboratorij, opremljen s sodobno tehnološko opremo, bo deloval na področju energetike, lesarstva in strojništva. Podpiral bo procese ustvarjanja sodobnega tehnološkega znanja v izobraževalnih institucijah, gospodarstvu in pri zainteresirani širši javnosti. Na ta način bo spodbujal večjo konkurenčnost gospodarstva in ustvarjalnost posameznikov ter izboljševal zaposlitvene možnosti.

Oprema laboratorija zajema petosni CNC obdelovalni stroj, pet sodobnih simulatorjev, opremo laboratorija za energetiko, opremo za digitalizacijo procesov, napravo za predstavitev in testiranje novih tehnologij, 3D tiskalnik, digitalizirano polnilnico za električna vozila in digitalizirani petosni CNC stroj za področje lesarstva.

Šolski center Škofja Loka je za vzpostavitev učnega izdelovalnega laboratorija v skupni vrednosti 621.000 evrov prejel 343.000 evrov s strani ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je prepričan, da bo ta znesek večkrat povrnjen, saj gre za naložbo v prihodnost. Napovedal je, da bodo po vzpostavitvi petih tovrstnih laboratorijev letos podprli vzpostavitev vsaj še enega.

Pojasnil je, da ga za enega od načinov, kako mlade usmeriti in usposobiti za poklice, ki so na trgu zaželeni, ki jim bodo zagotavljali kruh in karierne možnosti ter bodo prispevali k razvoju kraja in višanju dodane vrednosti v podjetjih. Laboratoriji morajo mlade tudi pripraviti na vstop na trg dela, zato so razviti v tesnem sodelovanju s podjetji, ki so ključni člen pri povezovanju znanja in izkušenj.

"Dolgoletno sodelovanje gospodarstva in obrti z izobraževanjem na Škofjeloškem predstavlja dober primer zavedanja, da smo za dobro usposobljen kader odgovorni vsi," je izpostavil direktor Šolskega centra Škofja Loka Martin Pivk in pojasnil, da mora šola kakovostno opraviti svoje poslanstvo, naloga delodajalcev je, da se v to aktivno vključujejo, dijakov in študentov pa, da izkoristijo dane možnosti.

"Da za besedami stojijo dejanja, dokazuje tudi uvajanje vajeniškega sistema izobraževanja," je izpostavil Pivk in pojasnil, da se v Šolskem centru Škofja Loka izobražuje kar polovica vseh vajencev v Sloveniji in za vsakim stoji delodajalec, ki je prevzel odgovornost za praktično usposabljanje z delom.

Investicija sovpada s praznovanjem 130-letnice od začetka izobraževanja za poklice na Škofjeloškem. Kot je izpostavil škofjeloški župan Tine Radinja se danes v šolskem centru tudi zavoljo takih investicij povezovanja in sodelovanja, kalijo mojstri za sodoben svet.

"Zahteve podjetnikov so vedno višje in tudi znanja, ki jih potrebujejo diplomanti šole so vedno večja, zato smo zelo veseli da šolski center nadgrajuje svoj sistem izobraževanja tudi s tem laboratorijem," je dejal predsednik Območno obrtno-podjetniške zbornice Škofja Loka Jože Misson. Klemen Benedičič iz Domela pa je izpostavil priložnost novega laboratorija za dodatno izobraževanje že zaposlenih sodelavcev in za podporo razvojnih aktivnosti podjetij.