c S

Na posvetu o javnem šolstvu izpostavili pomen kakovostnega javnega šolstva

06.02.2019 07:22 Ljubljana, 05. februarja (STA) - Medtem ko so danes pri predsedniku republike Borutu Pahorju na posvetu razpravljali o razmerjih med javnimi in zasebnimi šolami, je Mladi forum SD pripravil posvet o pomenu javnega šolstva. Sodelujoči so izpostavili pomen kakovostnega javnega šolstva in se zavzeli za izobraževanje kot pravico, ki jo mora država zagotavljati za vse.

"Izobraževanje mora biti dostopno vsem državljanom Slovenije, kajti javno šolstvo, ki je pri nas kakovostno, predstavlja garant, da ne bo postala izobrazba samo privilegij premožnih," je na posvetu poudaril Andrej Omerzel, predsednik Mladega foruma SD, v katerem današnji posvet pri Pahorju razumejo kot posvet o zasebnem in ne javnem šolstvu, nad čimer so ogorčeni.

Kot zagovornik kakovostnega javnega šolstva je na posvetu spregovoril tudi predsednik SD in državnega zbora Dejan Židan. Prepričan je, da je treba vsakemu omogočiti kakovostno javno šolstvo, sofinanciranje vzporednih zasebnih šol po njegovem mnenju pomeni razkroj javnega šolstva. "Pred nami je naloga, ki jo lahko realiziramo v času konjukture, to pa je resnično brezplačno šolstvo," je še dejal.

Glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj je izpostavil mednarodne akte, kot je deklaracija o človekovih pravicah, v katerih po njegovih besedah ne zapovedujejo financiranja zasebnega šolstva. Sam zagovarja spremembo ustave, kar je stranka SD v preteklosti že predlagala in s katero bi zagotovili brezplačno financiranje javnega osnovnega šolstva, zakonodajalcu pa prepustili, da presodi, v kakšni meri je sposoben financirati tudi zasebne šole.

Tudi poslanec SD in nekdanji predsednik DZ Milan Brglez se je zavzel, da bi prišla tovrstna ustavna sprememba zopet na dnevni red. Hkrati pa je opozoril, da bi bilo glede na strankarsko razmerje v vladi in DZ to še težje izpeljati kot v minulem mandatu, zato bo o tem treba temeljito premisliti.

Odvetnik Dino Bauk pa je izpostavil še, da zasebno šolstvo ni najbolj nevarno javnemu. Temu je po njegovem prepričanju najbolj nevarna vsakokratna šolska oblast, ki lahko s svojim delovanjem ali pasivnostjo prispeva k dvigu ali padcu njegove kakovosti. "V tem trenutku bi se morali ukvarjati z ugotavljanjem, kje se v tem trenutku nahaja naš šolski sistem," je bil jasen.

Posveta pri Pahorju na temo razmerij med javnimi in zasebnimi šolami se je sicer v predsedniški palači udeležila vrsta razpravljavcev, med katerimi pa ni bilo predstavnikov Dijaške organizacije Slovenije in Študentske organizacije Slovenije. Ti so Pahorju v odprtem pismu izrazili razočaranje in obžalovanje, ker niso bili povabljeni. V uradu predsednika republike pravijo, da je bil posvet v javnosti napovedan že dlje časa, a se predstavniki obeh organizacij niso oglasili, da bi želeli na njem sodelovati.