c S

Urad za mladino proti sovražnemu govoru s priročnikom

05.02.2019 07:13 Ljubljana, 04. februarja (STA) - Na Uradu RS za mladino so izdali v slovenščino preveden priročnik z naslovom Zmoremo! s podnaslovom Ukrepanje proti sovražnemu govoru skozi nasprotne in alternativne naracije, ki ga je v originalu izdal Svet Evrope. Med drugim vsebuje primere, kako prepoznati sovražni govor, kako ga obravnavati ter kako se odzvati nanj.

Priročnik uvodoma predstavi pojem sovražnega govora, ki ga označuje kot vse "oblike izražanja, ki širijo, netijo, spodbujajo ali upravičujejo rasno sovraštvo, ksenofobijo, antisemitizem ali druge oblike sovraštva, ki temeljijo na nestrpnosti, vključno z nestrpnostjo, ki se izraža z agresivnim nacionalizmom in etnocentrizmom, pa tudi z diskriminacijo in s sovražnostjo proti manjšinam, migrantom in priseljencem".

Nato navaja primere, kako prepoznati sovražni govor, kako se mu izogibati ter kako nanj odgovarjati.

Spremno besedo k slovenski verziji sta prispevala minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo in v. d. direktorja urada za mladino Tin Kampl.

Kot so zapisali na ministrstvu, bo priročnik v pomoč vsem, ki se pri svojem delu ukvarjajo s preprečevanjem sovražnega govora in s človekovimi pravicami, še posebej mladinskim delavcem, aktivistom in zaposlenim v izobraževanju.