EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

1.2.2019

Osnovne šole začenjajo vpise v prvi razred

Ljubljana, 01. februarja (STA) - V mesecu februarju v osnovnih šolah potekajo vpisi v prvi razred. Šole same določijo dneve, ko bodo vpisovale otroke, v velikem delu šol pa bodo prijave izvajali v prvih dveh tednih februarja. Po pričakovanjih ministrstva za izobraževanje bo v šolskem letu 2019/20 v šolske klopi sedlo okoli 20.600 prvošolčkov, kar je 1100 manj kot v prejšnjem.

V prvi razred osnovne šole morajo starši vpisati otroke, ki so ali bodo v letošnjem koledarskem letu dopolnili starost šest let, torej so bili rojeni leta 2013.

V kolikor starši ali zdravstvena služba menijo, da otrok še ni pripravljen za vpis v šolo, lahko predlagajo odložitev šolanja, pri čemer pa je treba nepripravljenost posebej ugotavljati.

Možen je tudi predčasen vpis, ki ga zakon posebej ne ureja. V tem primeru morajo starši na šolo nasloviti vlogo, o kateri odloči ravnatelj, v primeru pritožbe pa pritožbena komisija.

Letno je v prvi razred predčasno konstantno vpisanih okoli 50 otrok, medtem ko se odloženi vpis v zadnjih letih precej povečuje. V lanskem šolskem letu je bilo v prvi razred vpisanih 21.700 otrok, od tega 2096 ali 9,7 odstotka z odloženim vpisom.

V Sloveniji so otroci ob vstopu v šolo stari od pet let in osem mesecev do šest let in osem mesecev, kar je podobno kot v večini držav z visoko razvitim šolskim sistemom.

Otroka je v osnovno šolo vpisati v kraju, kjer stalno oziroma začasno prebiva. Starši ga lahko vpišejo tudi v drugo šolo, vendar mora ta s tem soglašati.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar