c S

ARRS podpisala dogovor o sodelovanju s Švicarsko nacionalno fundacijo za raziskave

31.01.2019 07:15 Bruselj/Ljubljana, 30. januarja (STA) - Direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) Jozsef Györkös in direktorica Švicarske nacionalne fundacije za raziskave (SNSF) Angelika Kalt sta danes v Bruslju podpisala dogovor o neposrednem medsebojnem sodelovanju v mehanizmu vodilne agencije, so danes sporočili iz agencije.

Agencija za raziskovalno dejavnost je tako druga agencija iz držav EU, ki so uniji pristopile po letu 2004 in s katero je švicarska fundacija podpisala dogovor o neposrednem medsebojnem sodelovanju v mehanizmu vodilne agencije.

Dogovor za prijavitelje skupnega raziskovalnega projekta pomeni bistveno administrativno razbremenitev. Evalvacijski postopek za skupni projekt izvede le ena izmed agencij. Če je projekt v tem postopku pozitivno ocenjen in ga vodilna agencija predlaga v sofinanciranje, partnerska agencija prevzame sofinanciranje svojega dela raziskovalnega projekta brez dodatnega evalvacijskega postopka na podlagi medsebojnega pripoznavanja postopkov evalvacije.

Agencija in fundacija sta se dogovorili, da se bosta v vlogi vodilne agencije letno izmenjevali. V tem letu bo v vlogi vodilne agencije švicarska fundacija za raziskave.

Proces medsebojne seznanitve o delovanju agencij ter natančnega pregleda postopkov razpisov in evalvacije raziskovalnih projektov se je sicer začel spomladi 2018. Predlog sodelovanja s slovensko agencijo za raziskovalno dejavnost je podprl mednarodni odbor SNSF kot specializirani odbor sicer 100-članskega znanstvenega sveta fundacije. Soglasje k sodelovanju je podal tudi znanstveni svet ARRS.

Györkös je ob podpisu poudaril, da je bil postopek priprave dogovora temeljit in zahteven. "Podpis dogovora dejansko pomeni vzajemno priznavanje postopkov izbire raziskovalnih projektov in izraža vzajemno zaupanje obeh agencij," je dejal.

Javni razpis za slovenske prijavitelje za prijavo skupnih švicarsko-slovenskih projektov pri SNSF kot vodilni agenciji bo predvidoma objavljen konec februarja.

Švicarska nacionalna fundacija za raziskave je sicer četrta nacionalna organizacija financerka znanstvene dejavnosti, s katero bo ARRS izvajala mehanizem vodilne agencije, sporazume ima že z Avstrijo, Madžarsko in Belgijo - Flamska regija). V pripravi je podpis dogovora s hrvaško fundacijo za znanost, vzporedno pa potekajo priprave za dogovor o multilateralni vseevropski vodilni agenciji, kjer v delovni skupini sodeluje 18 evropskih agencij.