c S

Dijaki se bodo pomerili v odpiranju sefov s fizikalno ključavnico

22.01.2019 08:25 Ljubljana, 22. januarja (STA) - Na Gimnaziji Želimlje bo danes potekalo 11. srednješolsko državno tekmovanje v odpiranju sefov s fizikalno ključavnico Videl, premislil, odklenil!, ki ga organizira Hiša eksperimentov. V odpiranju sefov z reševanjem fizikalnih poskusov se bo pomerilo šest ekip.

Dijakinje in dijaki že nekaj mesecev v skupinah sestavljajo vsaka svoj sef. Šestim skupinam, ki se bodo danes popoldne pomerile v odpiranju sefov, je sefe uspelo sestaviti do konca.

Skupine so svoje sefe opremile s svetlobnimi, vodnimi, električnimi, mehanskimi, magnetnimi in mnogimi drugimi fizikalnimi poskusi. Vsaka skupina bo na tekmovanju poskušala odpreti sefe drugih ekip. Sef se odpre, če skupini uspe rešiti vse fizikalne uganke v njem, so pojasnili v Hiši eksperimentov. Za pravilno in inovativno rešitev poskusov v posameznem sefu bodo imeli vlomilci drugih skupin na voljo deset minut časa.

Vsako ekipo sestavlja pet članov. Zmagovalno ekipo pa določa več dejavnikov, je za STA povedal Luka Vidic iz Hiše eksperimentov: "Končna ocena je sestavljena tako, da 45 odstotkov ocene da komisija. Ta preveri, kako inovativno so sestavljeni sefi, kakšne so uganke in ali res pritegnejo človeka ali ne, znanje dijakov o ugankah, ki so jih izdelali dijaki, kako so izdelani sefi."

Preostali del ocene sestavlja število sefov, ki jih je skupina odprla, koliko skupinam je uspelo vdreti v njihov sef, ocene drugih skupin, manjši del doda še ocena sprotnega dela v pripravi na tekmovanje in sestava skupine - ali so v njej le fantje ali tudi dekleta, je povedal Vidic.

Lansko leto je najhitrejšim sef uspelo odpreti v manj kot petih minutah, a v bistvu ne gre za to, kako hitro dijaki sef odprejo, temveč, ali jim ga uspe odpreti ali ne, je še pojasnil.