c S

Kultura z razpisom vstopa na polje izobraževanje, znanosti in gospodarstva

18.01.2019 14:01 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Konec lanskega leta je bil objavljen javni razpis za mrežo centrov raziskovalnih umetnosti in kulture, podprt s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj. Gre za zelo pomemben devetmilijonski razpis, na katerega se je čakalo deset let, je na današnji novinarski konferenci povedal minister za kulturo Dejan Prešiček.

Z uspešno objavljenim razpisom se je okrepilo sodelovanje med ministrstvom za kulturo in vladno službo za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, je dejal Prešiček, s čimer se je strinjal tudi minister brez resorja, pristojen za razvoj, strateške projekte in kohezijo Iztok Purič: "Je primer dobre prakse, zgolj usklajevanje in sodelovanje pa pripeljeta do uspešnih projektov."

Po Prešičkovih besedah gre za razpis, ki bi vzpostavil sistem, v katerem bi se razvojni potencial v kulturi povezal z izobraževanjem, znanostjo in gospodarstvom. Nekaj takšnih primerov že obstaja, denimo festival Ars Electronica v Linzu, ki išče vezi med umetnostjo, tehnologijo in družbo.

Skupna višina sredstev, namenjenih za izvedbo razpisa, znaša dobrih devet milijonov evrov, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 7,2 milijona evrov. Prešiček je pojasnil, da je za kohezijsko regijo Vzhodna Slovenija predvidenih 5,4 milijona evrov, za kohezijsko regijo Zahodna Slovenija pa 3,6 milijona evrov.

Ministrstvo želi po Prešičkovih navedbah vzpostaviti nov hibriden ekosistem inovacij, podpreti odpiranje kakovostnih delovnih mest in ustvariti višjo dodano vrednost. Podpora je namenjena povezovanju področij znanosti, umetnosti, tehnologije in gospodarstva z namenom izboljšanja konkurenčnosti, izrabe obstoječe in razvoj nove raziskovalne infrastrukture, vključevanja v raziskovalne programe ter izrabe inovativnega potenciala raziskovalcev.

Sredstva se bodo dodelila največ dvema tovrstnima mrežama, ki bosta kot nacionalni mreži po načelu soustvarjanja in mreženja tvorili vsaka vsaj po eno aktivno platformo za razvoj sodobnih raziskovalnih umetnosti v Sloveniji. Rok za oddajo vlog za dodelitev sredstev je 22. februar.

Purič je predstavil tudi stanje na področju koriščenja evropskih sredstev v aktualni finančni perspektivi. Slovenija je upravičena do treh milijard in 68 milijonov evrov iz naslova evropskega kohezijske politike, do konca lanskega leta je bilo resorjem dodeljeno dve milijardi in 200 milijonov evrov za projekte, programe in javne razpise. Sami resorji pa so sklenili že za milijardo in 800 milijonov evrov pogodb. "Gledano v celoti, stvar ni tako črna, kot tu pa tam slišimo," je sklenil.