c S

Varuhinja z ministrom Pikalom o vrsti odprtih vprašanj

17.01.2019 07:49 Ljubljana, 16. januarja (STA) - Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je danes sestala z ministrom za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Pikalom. Med drugim so govorili o financiranju javnih in zasebnih šol, zaposlovanju v šolstvu za določen in skrajšani delovni čas ter zasebnem varstvu otrok, so po srečanju zapisali pri varuhu.

Delovnega srečanja so se udeležili tudi nekateri sodelavci varuhinje in ministra. Namestnik varuhinje Tone Dolčič je med neuresničenimi priporočili varuha izpostavil vprašanje financiranja javno veljavnih osnovnošolskih programov, kjer varuh pričakuje rešitev, ki bo konsistentna in skladna z odločbo ustavnega sodišča. Minister je pojasnil, da bo do uresničitve odločitve ustavnega sodišča vsekakor prišlo, na kakšen način, pa se bodo v kratkem odločili v okviru koalicije.

Varuhinjo je Pikalo seznanil tudi z ukrepi v primeru zasebnega varstva otrok. Pripravljene bodo spremembe zakona o vrtcih, ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa so podali pobudo za preučitev dopolnilnega dela, je pojasnil. Na področju zlorab otrok na spletu pa po njegovih napovedih ministrstvo z vsemi akterji, ki se s problematiko ukvarjajo, načrtuje obsežno promocijsko kampanjo z namenom ozaveščanja o pasteh.

Pri zamenjavi kontaminirane zemljine v vrtcih, na kar varuh opozarja že dalj časa, bo za oblikovanje ustreznih predpisov treba sodelovati z ministrstvom za okolje. Ukrepi pa bodo terjali tudi finančna sredstva, saj občine tega bremena analiz in sanacij ne bi prenesle, je ocenil Pikalo. Preverili pa bodo tudi izsledke delovne skupine, ki naj bi se s tem že ukvarjala, in trenutno število takšnih igrišč.

Prav tako so se na današnjem srečanju dotaknili vprašanja nadzora pri vnosu nevarnih predmetov v šolo. Varuh predlaga, da se v zakonu o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja to uredi tako, da lahko šola nadzor uredi sama s hišnimi pravili ali hišnim redom. Po besedah Pikala so vprašanja varnosti v šolah legitimna, zato bodo o možni rešitvi razmišljali tudi pri spremembi omenjenega zakona.

Glede ugotovitev varuha, da se v šolah povečuje zaposlovanje za določen in skrajšan delovni čas, pa je minister dejal, da gre nemalokrat za nadomeščanja. Bo pa o tem vprašanju sklical medresorski sestanek in ga preučil.

Napovedal je tudi upoštevanje priporočila varuha, da bi bilo treba posodobiti zakon o stavki, predvsem pa prilagoditi posameznim področjem, kjer se izvaja javna služba. Kot so pojasnili pri varuhu, "ne gre za omejevanje pravice do stavke, pač pa za njeno ureditev v razmerju do pravice otrok do izobraževanja".

Ob navedbah svetovalke varuha Lili Jazbec glede neustreznih delovnih pogojev v vzgojnih zavodih in mladinskih domovih ter standardih in normativih, ki so iz leta 1975, pa je minister napovedal, da bo spremembi zakona o vzgojnih zavodih sledila prenova normativov glede dela v zavodih, nato pa še normativi glede tehničnih in prostorskih standardov. Obstajal naj bi tudi pilotni projekt, katerega ugotovitvam bodo sledili, so še navedli v sporočilu.

Še eno vprašanje, o katerem so danes govorili, so nadomestila za spremljevalce za otroke s posebnimi potrebami. Pobude varuhu namreč izpostavljajo, da ministrstvo arbitrarno določa, koliko bo morala spremljevalca plačati občina, ki je z zakonom določena kot plačnica teh storitev. Varuh je predlagal, da ministrstvo naredi analizo, ali so očitki sploh utemeljeni. Kot je povedal minister, je sprememba zakona načrtovana, v. d. generalne direktorice direktorata za osnovno šolstvo in predšolsko vzgojo Jolanda Lazar pa je očitke zavrnila kot neutemeljene.

Kar pa zadeva varuhovo priporočilo, naj ministrstvo za kulturo in ministrstvo za izobraževanje skupaj oblikujeta smernice za uvrščanje literarnih del v otroško in mladinsko literaturo, je minister dejal, da bo primer preučil.