c S

Center Obala bodo odprli 6. februarja

14.01.2019 07:09 Debeli rtič, 13. januarja (STA) - Center Obala za osebe s posebnimi potrebami na Debelem rtiču bodo uradno odprli 6. februarja, je za STA potrdila direktorica Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Draga Ig Valerija Bužan. Ob tem računa, da se bodo v drugi polovici februarja v objekt preselili tudi prvi stanovalci.

Temeljni kamen t. i. Centra Obala so položili decembra 2015 po dolgoletnih prizadevanjih staršev, da bi vzpostavili tovrsten center bliže domovom varovancev. Žal so gradnjo spremljali številni zapleti. Tako so leta 2017 dela za nekaj časa celo zastala, saj sta se izvajalec del in ministrstvo za delo znašla na nasprotnih bregovih zaradi plačila sanacije posledic vdora meteornih voda, dokončanje del pa se je iz lanske pomladi najprej premaknilo v sredino leta in nato še v kasnejše obdobje.

Zdaj pa je Bužanova, direktorica CUDV Draga Ig, pod katerega sodi center na Debelem rtiču, za STA potrdila, da bodo center tudi uradno odprli 6. februarja.

Objekt je namreč dokončan, prav tako tudi dostopna cesta in parkirišče, medtem ko so že izbrali izvajalca, ki bo center opremil. "Računamo, da bo opremljen do konca januarja," je dodala direktorica CUDV. Po uradnemu odprtju se bodo nato v drugi polovici februarja na Debeli rtič preselili tudi prvi stanovalci, pri čemer bodo varovance sprejemali postopno. V Centru Obala bo bivalo 24 odraslih, prostora pa bo še za 15 otrok, je še pojasnila Bužanova.

Gradnja enote na Debelem rtiču je posebej pomembna, ker obalno-kraška regija še nima tovrstne ustanove. Ocenjena vrednost investicije znaša skupaj z DDV nekaj manj kot 3,5 milijona evrov. Sredstva je zagotovilo ministrstvo za delo, Rdeči križ Slovenije pa je dal na razpolago zemljišče.