c S

Prvi naslov inženirke leta v roke Dori Domajnko

10.01.2019 07:38 Ljubljana, 09. januarja (STA) - Magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika Dora Domanjko je bila na nocojšnji slovesnosti v Cankarjevem domu razglašena za inženirko leta 2018. Z izborom želijo organizatorji predvsem spodbuditi zanimanje mladih deklet za poklic inženirke.

Kljub mladim letom je biografija Domanjkove prepričljiva in zgovorna, so poudarili organizatorji. S kupom priznanj je leta 2006 srednješolsko pot začela v Gimnaziji Bežigrad, kjer je nizala tekmovalne uspehe. Štiri leta pozneje se je kot zlata maturantka vpisala na študij elektrotehnike na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in med drugim štirikrat prejela nagrado dekana za učni uspeh.

Leta 2016 je ob delu, ki ga opravlja v podjetju RLS merilna tehnika, specializiranem za izdelavo rotacijskih in linearnih senzorjev pomika ter zasuka, vpisala doktorski študij elektrotehnike. Inženirka leta je ob prevzemu nagrade dejala, da je njena želja, da bi bilo dovolj informacij in osveščenosti o tem, kakršne naloge prinaša inženirski poklic, da bi se mlade punce zanj lažje odločile in na to pot stopile samozavestno. "Mislim, da smo na dobri poti, da nam uspe," je sklenila.

Inženirko leta sta razglasila minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo in ministrica za delo, družino in socialne zadeve Ksenija Klampfer. Slednja je pred razglasitvijo dejala, da je Slovenija lahko vzor drugim državam. Kot je dodala, se je še našim babicam zdelo neverjetno, kar je danes realnost, da ženske dosegajo najvišje položaje. Pikalo je dodal, da je treba poklice v znanosti predvsem dobro promovirati, čemur služijo tudi dogodki, kot je nocojšnji.

Izbor je potekal v organizaciji revije IRT3000, družbe Mediade in drugimi partnerji, vsi pa si želijo, da bi izbor inženirke leta pomagal dvigniti popularnost poklica med dekleti. Kot so navedli, je namreč v Evropi na študijskih področjih znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike le dobra četrtina deklet, v Sloveniji ena tretjina.

Med pomembnimi vzroki, da se dekleta ne odločajo za inženirske poklice, sta tudi pomanjkanje zgledov in neustrezna obrazložitev pomena vloge in prispevka inženirjev k razvoju družbe, menijo organizatorji. Z izborom ciljajo na to, da bodo inženirke slovenskim dekletom pokazale, kako zanimive stvari počnejo in kako s svojim znanjem ter delom prispevajo k napredku.

Za letošnji naziv se je sicer potegovalo 29 kandidatk, deset jih je bilo nato tudi nominiranih, poleg Domanjkove še Andra Dodič iz Kolektor Group, Blaženka Pospiš Perpar iz Petrola, Emilija Stojmenova Duh iz ljubljanske fakultete za elektrotehniko in Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije, Jagoda Tančica iz družbe Akrapovič, Janja Žagar iz Leka, Maja Golubovič iz Pomgrada, Marjana Krajnc iz družbe Danfoss Trata, Nataša Grlj iz Hella Saturnus Slovenija in Nina Zalaznik iz Iskraemeca.