c S

V boju proti zavrženi hrani sodeluje rekordnih 111 izobraževalnih ustanov

07.01.2019 15:13 Ljubljana, 07. januarja (STA) - V programu Ekošola se že peto leto zapored izvaja projekt Hrana ni za tjavendan, ki nagovarja šolarje, učitelje in starše k zmanjševanju količin zavržene hrane ter k razmisleku o socialni, okoljski in ekonomski problematiki, povezanih s tem. V letošnjem šolskem letu v projektu sodeluje več kot 5500 otrok iz rekordnih 111 izobraževalnih ustanov.

Med 111 izobraževalnimi ustanovami iz vse Slovenije je 24 vrtcev, 71 osnovnih šol in šol za otroke s posebnimi potrebami ter 16 srednjih šol, so sporočili iz društva Doves - FEE Slovenia.

Projekt, v katerem sodeluje Lidl Slovenija, se letos posebej osredotoča na spremljanje količin zavržene hrane v domačih gospodinjstvih. Sodelujoči otroci bodo skupaj s svojimi starši izpolnjevali družinski dnevnik zavržene hrane.

V šolskem letu 2017/18 je v projektu sodelovalo okoli 5000 otrok, v povprečju pa so kar za 30 odstotkov zmanjšali količino zavržene hrane.

"V projektu vsako leto sodeluje več tisoč otrok, ki skozi aktivnosti spoznavajo, zakaj je pomembno, da vseskozi zmanjšujemo količine zavržene hrane in kako lahko odgovorneje ravnamo z njo. Izredno nas veseli, da izobraževalne ustanove v okviru meritev dosegajo odlične rezultate ter da število sodelujočih otrok iz leta v leto narašča," je povedala Tina Hribar iz društva, sicer vodja projekta Hrana ni za tjavendan.

V okviru projekta bo tudi letos potekal natečaj Reciklirana kuharija, kjer bodo otroci, učenci in dijaki raziskovali inovativne načine ponovne uporabe živil in oblikovali nove recepte iz ostankov živil ali obrokov. Snovalci projekta bodo zmagovalne recepte poustvarili, jedi fotografirali in jih izdali v priročni kuharski knjižici, so še dodali v društvu.

Program Ekošola je mednarodno uveljavljen program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja. Vsako leto najuspešnejšim šolam podeljuje mednarodna priznanja - zelene zastave. To je tudi edino javno in mednarodno priznanje slovenskim šolam za okoljevarstveno delovanje, skladno z mednarodnimi kriteriji sklada za okoljsko izobraževanje (Foundation for Environmental Education-FEE).