c S

Pahor gostil 150 študentov, znanstvenikov in predavateljev iz tujine

27.12.2018 07:25 Ljubljana, 26. decembra (STA) - Predsednik države Borut Pahor je v predsedniški palači danes sprejel več kot 150 slovenskih študentov, znanstvenikov, raziskovalcev in predavateljev, ki delujejo v tujini. Srečanje je potekalo v sodelovanju z Društvom v tujini izobraženih Slovencev VTIS že šesto leto zapored, so sporočili iz urada predsednika.

Predsednik države Borut Pahor je v nagovoru povedal, da mu je v veliko čast, da lahko že šestič gosti vse, ki so se odzvali vabilu. "Toliko uglednih mladih ljudi pride in deli svoje poglede o prihodnosti, hvaležen sem za to. Vsem želim, da se srečno vrnete nazaj na delovno mesto ali študij, kjerkoli po svetu že ste, in da se potem nekoč tudi dokončno vrnete nazaj v Slovenijo."

Na srečanju so člani društva podelili nagrado VTIS leta 2018, ki jo je prejela Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija.

Potekal pa je tudi pogovor o življenju z umetno inteligenco, ki ga je vodila novinarka in urednica spletnega časopisa za otroke Časoris Sonja Merljak Zdovc. V njem so sodelovali raziskovalka na Univerzi Stanford Marinka Žitnik, izredni profesor na Univerzi Stanford Jure Leskovec in profesorja s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani Blaž Zupan in Danijel Skočaj. V pogovoru je sodeloval tudi prvi predsednik SLAIS (Slovenian Artificial Inteligence Society) Ivan Bratko.