c S

Jabolko navdiha tokrat znanstvenikom za razvoj rekordne tandemske sončne celice

19.12.2018 13:17 Ljubljana, 19. decembra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je danes v predsedniški palači vročil priznanje jabolko navdiha šestim znanstvenikom. Razvili so tandemsko sončno celico, ki najbolj učinkovito pretvarja svetlobno energijo v električno. Gre za korak, ki utira tehnološko pot fotovoltaike v konkurenčnost pri proizvodnji električne energije.

Tandemsko sončno celico so razvili znanstveniki iz ljubljanske fakultete za elektrotehniko in raziskovalnega središča Helmholtz v Berlinu Marko Jošt, Steve Albrecht, Benjamin Lipovšek, Janez Krč, Bernd Rech in Marko Topič. Izsledke so objavili v prvouvrščeni znanstveni reviji s področja energetike na svetu Energy and Environmental Science.

Zavedanje o pomembnosti obnovljivih virov energije prinaša znanosti nove naloge. Zdi se, da ni le znanstveni izziv, ampak tudi družbena odgovornost, da iščejo nove in razvijajo obstoječe nizkoogljične obnovljive vire energije, so zapisali v obrazložitvi priznanja. Dosežek je izjemnega pomena za okolje, družbo in planet.

Prvi avtor Marko Jošt je pojasnil, da je tandemska sončna celica nadgradnja silicijevih sončnih celic, ki so trenutno standard v industriji. "Silicijeve sončne celice so že blizu limite glede pretvorbe sončne v električno energijo. Eden izmed načinov, kako povečati izkoristek, je, da se silicijevo sončno celico kombinira s kakšno drugo in se tako sestavi tandem. V našem primeru je to perovskit," je povedal.

Objava izsledkov raziskave je po Joštovih besedah skupek teoretičnih raziskav in eksperimentalnega dosežka. Izdelali so okoli kvadratni centimeter veliko tandemsko sončno celico, ki ima trenutno najvišjo objavljeno vrednost pretvorbe energij. Takšna celica pa je tudi korak bližje k proizvodnji učinkovitejših sončnih celic. "Vsak tak dosežek poudari pomen obnovljivih virov, v tem primeru fotovoltaike, in prispeva k popularizaciji," je dodal Jošt.

Na tem področju Jošt opaža veliko konkurenco v raziskovanju. "Perovskit je skoraj neka revolucija v fotovoltaiki v zadnjih petih letih. Število znanstvenikov in objav je skokovito naraslo. Mislim, da se bo interes industrije povečal," je pojasnil.

Možnost izdelave tandemske sončne celice v običajni velikosti sončne celice že obstaja. Jošt je ocenil, da nas od proizvodnje tandemskih sočnih celicah loči le še nekaj let.

Poudaril je, da ga je presenetil odziv javnosti na dosežek. "Za slovensko znanost je pomembno, da se predstavi in da pokažemo, da tudi Slovenci znamo delati, kljub svoji majhnosti," je dejal. Nagrada je zanj vzpodbuda za naprej, kaže pa tudi, da je znanost cenjena.

Pahor jabolko navdiha podeljuje od začetka leta 2014 osebnostim in skupinam, katerih dejanja navdihujejo druge.

Nazadnje je jabolko navdiha oktobra vročil kirurgoma Urošu Ahčanu in Vojku Didanoviču za inovativno metodo popolne rekonstrukcije nosu, s katero so v ljubljanskem kliničnem centru postavili nov mejnik v obrazni rekonstrukcijski kirurgiji.