c S

DZ sprejel novelo plačnega zakona

15.12.2018 09:28 Ljubljana, 14. decembra (STA) - Državni zbor je s 43 glasovi za in brez glasu proti sprejel novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki izplačilo napredovanj iz aprila trajno zamika na december. Vsebina zakona je del dogovora, ki so ga vladni pogajalci sklenili z večino sindikatov javnega sektorja.

Novela zakona določa, da vsi javni uslužbenci in funkcionarji v letu, ko izpolnijo pogoje za napredovanje v višji plačni razred oz. naziv, dobijo pravico do izplačila s 1. decembrom. Takšna rešitev na podlagi interventnih predpisov velja že od leta 2015, na začetku prihodnjega leta pa bi se interventni ukrepi iztekli, javni uslužbenci pa bi praviloma pridobili pravico do izplačila napredovanj z aprilom. Zdaj se zamik izplačila višje plače zaradi napredovanja prenaša v sistemski zakon in bo postal trajen.

V koalicijskih poslanskih skupinah so v razpravi noveli napovedali podporo. Med drugim so poudarili, da je treba dogovore s sindikati spoštovati ter da gre za rešitev, ki je vezana na zaključena pogajanja o razrešitvi stavkovnih zahtev. Kot razlog za podporo so izpostavili tudi smotrno porabo javnih sredstev, proračunski odhodki bodo namreč zaradi tega zamika za približno 50 milijonov evrov nižji. Strinjanje z novelo so izrazili tudi v poslanski skupini opozicijske SNS. Več kritičnih besed pa je bilo v SDS, NSi in tudi Levici. Da je podpisan sporazum s sindikati, še ne pomeni, da je rešitev dobra, so opozarjali.