c S

Vlada danes o razrešitvi glavnega šolskega inšpektorja

13.12.2018 07:36 Ljubljana, 13. decembra (STA) - Vlada bo danes odločala o predlogu ministra za izobraževanje Jerneja Pikala za razrešitev glavnega inšpektorja inšpektorata za šolstvo in šport Tomaža Rozmana. Ministri bodo presojali tudi zakon o nepravdnem postopku. Ta je potreben zaradi družinskega zakonika, s katerim je bilo odločanje o družinskih zadevah skoraj v celoti preneseno na sodišča.

Pikalo je razrešitev Rozmana predlagal v torek, glavni povod pa je bilo ministrovo nezadovoljstvo z njegovim delom. Kot je pojasnil, to ni posledica posamične odločitve v posamičnem primeru, ampak je "tlelo dlje časa".

Napovedal je tudi sistemske spremembe. Spomnil je, da se je v zadnjem času zgodilo kar nekaj zadev, na katere sicer niso imeli vpliva, so pa načenjale ugled sistema vzgoje in izobraževanja v Sloveniji. Tako bodo namesto Rozmana na čelo inšpektorata najprej s pooblastilom imenovali nekoga z ministrstva, v drugi fazi pa poiskali nekoga, ki bo uvedel sistemske spremembe.

Po njegovih besedah so namreč postopki predolgi, prezapleteni, treba je racionalizirati predpise in decentralizirati postopke. Ministru se zdi simpatična tudi ideja o povezavi inšpektorata in zavoda za šolstvo.

Vlada bo obravnavala tudi predlog novega zakona o nepravdnem postopku. Družinski zakonik je namreč odločanje o družinskih zadevah s centrov za socialno delo skoraj v celoti prenesel na sodišča. Predlog tako določa pravila postopka, po katerih sodišče obravnava osebna stanja, družinska in premoženjska razmerja ter nekatere druge zadeve, ki se rešujejo v nepravdnem postopku.

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je v nedavnem pogovoru za STA poudarila, da je zakon nujen za delo sodišč. Opozorila pa je, da bodo verjetno potrebne nekatere spremembe družinskega zakonika, ni pa želela napovedovati, v kakšnem obsegu.

Na predlog ministrstva za kulturo bo vlada odločala tudi o predlogu uredbe, ki določa višino dnevnega nadomestila za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni za samozaposlene v kulturi za polni delovni čas za leto 2019. Glede na predlagano uredbo, ki jo nalaga krovni zakon v kulturi, bo nadomestilo znašalo 21 evrov.