EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.12.2018

Splet lahko otroka nevarno poškoduje

Ljubljana, 10. decembra (STA) - Minister za izobraževanje opozarja: Uporaba spleta brez upoštevanja navodil lahko uniči življenje otroka. To bi moralo pisati na vratih vsake izobraževalne ustanove, v delovnem zvezku ob domači nalogi, ki otroka usmerja na splet, ter ob vsakem govornem nastopu, pri katerem učiteljica priporoča tudi kakšen spletni vir, v Dnevniku piše Petra Mlakar.

Opozorilu bi morala biti dodana jasna navodila, kako se splet varno uporablja, takšna, kot so jih osnovali sodelavci točke varne uporabe interneta Safe.si. Ker starši osnovnošolcev vsak dan podpišejo precej obrazcev in obvestil, bi to zahtevo lahko dodali tudi zgornjemu opozorilu.

Zlorabe otrok po spletu se dogajajo tudi pri nas, celovitega odziva pristojnih, z izjemo posamičnih opozoril staršem, pa od nikoder. Vseprisotnost omenjenih vsebin v učnih načrtih vseh predmetov v vseh razredih osnovne šole lahko prinese veliko ozaveščenost učencev.

Ob tem pa šolski sistem od šolarjev zahteva veliko, ena od nalog v delovnem zvezku za družbo petošolcev se glasi tako: "V nekaterih poklicih ženske zaslužijo manj kot moški. Na spletu lahko preveriš zaslužke žensk in moških, na primer v zimskih športih ali pri tenisu. Kaj si ugotovil?"

Ne le da so takšne naloge brez ustreznega uvoda o pasteh spleta nevarne, se zdijo takšne zahteve iz šol celo sprevržene.

Sprenevedanje pa otrok ne bo zaščitilo, pač pa jih bo še več kot doslej prepustilo usodi spleta in jim omogočilo, da postanejo njegove žrtve, sklene Mlakarjeva.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar