c S

Dekani na ljubljanski univerzi prejemajo tudi po mnenju računskega sodišča sporen položajni dodatek

07.12.2018 15:11 Ljubljana, 07. decembra (STA) - Dekani na ljubljanski univerzi so za razliko od mariborske in primorske zaposleni kot visokošolski učitelji, in ne kot dekani, zato prejemajo tudi položajni dodatek, je poročala POP TV. Računsko sodišče jih je že trikrat opozorilo na po njihovem mnenju nezakonito prakso, a se ni spremenilo nič. Na univerzi odgovarjajo, da je zakonodaja nejasna.

Računsko sodišče je na nepravilnosti prvič opozorilo že leta 2008. Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je za POP TV dejal, da takšna praksa, ki posameznemu dekanu prinese do 5000 evrov bruto letno, za računsko sodišče ni sprejemljiva. Priznal je, da gre za enega redkih primerov, ki jih računsko sodišče ni uspelo urediti, "ker enostavno ni posluha na strani revidiranca".

Na Univerzi v Ljubljani pa so za STA izrazili mnenje, da takšna praksa ni nezakonita. Kot so zapisali, je rektor Igor Papič govoril s predsednikom računskega sodišča Tomažem Veselom, s katerim sta se strinjala, da je zakonodaja na tem področju nejasna in kontradiktorna. Dogovorila sta se za sestanek, ki bo v sredo naslednji teden in na katerem bosta poiskala ustrezne rešitve za večletno neurejeno stanje na tem področju. Na sestanek bo vabljen tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

Univerzo je v dokumentih po poročanju POP TV že večkrat opozorilo tudi ministrstvo za izobraževanje. Na kršitev zakona pa je na seji senata ljubljanske univerze že leta 2016 opozoril tudi eden od dekanov.