c S

Alma Mater Europaea - ECM obeležuje deset let delovanja

05.12.2018 16:29 Maribor, 05. decembra (STA) - Alma Mater Europaea - ECM je bila kot samostojna visokošolska institucija ustanovljena leta 2007, prve študente pa je vpisala dve leti kasneje. Te dni obeležuje deset let delovanja ter se pri tem ponaša s po lastnih ocenah najvišjo stopnjo zaposljivosti diplomantov v Sloveniji. V prihodnje med drugim napoveduje razvoj spletnih znanosti.

Leta 2009 je Alma Mater vpisala prvih sto študentov zdravstvene nege in fizioterapije v Murski Soboti. "To je bil čas gospodarske krize, ki je najbolj prizadel prav Pomurje. In prav to je bil izziv, da smo glede na naše poslanstvo mladim, ukaželjnim ljudem v Pomurju ponudili študijske programe za zaposljive poklice," je na današnji novinarski konferenci v Mariboru pojasnil predsednik Alma Mater Europaea - ECM Ludvik Toplak.

Evropska akademija znanosti in umetnosti jim je leta 2012 ponudila akademski in institucionalni patronat in na podlagi tega se je Evropski center Maribor preimenoval v Alma Mater Europaea - ECM.

"V minulem desetletju je AMEU ECM akreditirala in re-akreditirala ter razvila študijske programe dodiplomske, magistrske in doktorske stopnje na področju zdravstvenih ved, zlasti zdravstveno nego in fizioterapijo ter integrativne zdravstvene vede. Soočeni z demografskimi trendi so znanstveniki in strokovnjaki razvili in akreditirali študijske programe socialne gerontologije na vseh treh bolonjskih stopnjah, s posebnim poudarkom na aktivnem in produktivnem staranju," je pojasnil Toplak.

Šola ima sedež v Mariboru ter enote v Murski Soboti, Ljubljani in Kopru. Med drugim je akreditirala prvo stopnjo študijskega programa spletnih znanosti, v pripravah je tudi magistrski in doktorski študij spletnih znanosti in kibernetske varnosti. Ponuja možnost študija arhivistike ter plesa z baletom.

"Alma Mater Europaea ima med slovenskimi visokošolskimi zavodi najvišjo stopnjo zaposlenosti diplomantov. Od države pričakujemo, da prepozna in zagotovi v Sloveniji enake možnosti študija vsem državljanom v skladu z ustavo ter da sledi principom Bolonjskega procesa, kot so avtonomija z odgovornostjo, kompatibilnost, mobilnost, kakovost, de-etatizacija, racionalizacija in zaposlitvene priložnosti. Le tako bo mladim generacijam zagotovljena enakopravnost in spoštljiv status v Evropi," je še izpostavil Toplak.

Obletnico bodo obeležili s slavnostno akademijo v petek, ko bodo pionirje svojih akademskih programov imenovali za častne senatorje. To so Mari Ovsenik na področju socialne gerontologije, Zmago Turk na področju zdravstvenih ved in Božo Kralj za aktivno vlogo v senatu Alma Mater v imenu Evropske akademije znanosti in umetnosti.