c S

Dom Utrip na Prvinah nad Zagorjem bo namenjen šoli v naravi

03.12.2018 07:28 Zagorje ob Savi, 02. decembra (STA) - Center šolskih in obšolskih dejavnosti RS bo na pobudo ministrstva za izobraževanje odkupil leta 2016 prenovljeni dom Utrip na Prvinah nad Zagorjem ob Savi, ki je bil v stečaju. Lokacija doma je, kot ocenjujeta omenjeni center in ministrstvo, nadvse primerna za izvajanje programa šole v naravi.

Kot so sporočili iz Občine Zagorje ob Savi, je objekt povsem prenovljen in prilagojen šolskim skupinam, tako da ga bo moč uporabiti takoj. Nakup doma Utrip na Prvinah, ki bo lahko letno gostil 3000 šolarjev iz vse Slovenije, bo stal milijon evrov.

Po besedah zagorskega župana Matjaža Švagana oživitev doma sovpada z načrti, skladno s katerimi želi občina na Čemšeniški planini postaviti razgledni stolp. "Nova ponudba na Prvinah in Čemšeniški planini predstavlja velik potencial za razvoj turizma v Zagorski dolini, v ta namen občina že pripravlja določene projekte," je dejal Švagan.

Dom Utrip na Prvinah pod Čemšeniško planino sameva že osem let. Njegova gradnja je stala dva milijona evrov, od tega je bilo 480.000 evrov evropskih sredstev, po stečaju, ki je bil uveden leta 2015, pa je bil naprodaj za izhodiščno ceno 323.776 evrov.

V objektu, ki se nahaja na 900 metrov visoko planoti, je 22 sob. Leta 2009 sta ga zgradila podjetnika iz Trzina Nuša in Stane Zevnik, komaj leto dni po odprtju pa je dom postal tarča nepridipravov. Neznani vlomilec je namreč iz objekta odnesel vitalne dele kuhinjske opreme in naprav ter pri tem lastnika oškodoval za 50.000 evrov.

Stečajni postopek nad dolžnikom je bil pravnomočno zaključen v začetku novembra letos.