c S

Rektorji slovenski univerz za večjo prepoznavnost slovenskega visokega šolstva

30.11.2018 15:36 Vipava, 30. novembra (STA) - Rektorji so v okviru današnje rektorske konference podpisali sporazum o sodelovanju v sklopu dveh mednarodnih iniciativ, namenjenih krepitvi prepoznavnosti slovenskega visokošolskega in raziskovalnega prostora ter posledično povečanju mobilnosti tujih študentov in raziskovalcev v Sloveniji - Study in Slovenia ter Euraxess.

Study in Slovenia je nacionalna iniciativa, v sklopu katere je oblikovana platforma z informacijami, ki jih tujci potrebujejo o študiju, raziskovanju, izmenjavah in življenju v Sloveniji, je v izjavi po podpisu sporazuma povedala vodja sektorja v Centru RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) Petra Bevek.

Platforma Euraxess pa služi povezovanju med raziskovalci, podjetniki, univerzami in podjetji. Namenjena je iskanju ustreznih informacij o razpoložljivih delovnih mestih, kariernem razvoju raziskovalcev, njihovi mobilnosti in življenju v naši državi.

Tujih študentov je v Sloveniji vedno več, po podatkih CMEPIUS okoli deset odstotkov. Prevladujejo predvsem študenti iz držav nekdanje Jugoslavije, na angleških programih pa je več tudi študentov iz celega sveta.

"Prav zaradi jezika je manj tujih študentov na prvi stopnji, na magistrski in doktorski pa precej več. Slovenski univerzitetni programi so dobri, zato je tudi zanimanja zanje vse več," je še povedala Bevkova. Študiji so sicer plačljivi, študentom pa s štipendijami in drugimi ugodnostmi pomagajo njihove države.

Tuji študenti imajo v Sloveniji največ težav pri iskanju stanovanj ter dovoljenj za bivanje in študentsko ali raziskovalno delo. Zato si slovenske univerze prizadevajo, da bi bili postopki hitrejši. Podobno velja tudi za tuje profesorje in raziskovalce, ki jih zaposlujejo univerze.

Na Univerzi v Novi Gorici pa študira kar polovica tujih študentov, je povedal rektor Danilo Zavrtanik, prav tako kot na drugih slovenskih univerzah pa je največ študentov iz držav nekdanje Jugoslavije.

"Pri danes podpisanem sporazumu gre predvsem za skupno iskanje študentov pri promociji slovenskega visokošolskega prostora in ne posameznih univerz, kot smo to počeli doslej. To je en velik korak naprej," pa je današnji podpis sporazuma komentiral Zavrtanik.