c S

Slikopleskarji iz Slovenije in tujine obnavljajo OŠ Nove Fužine

23.11.2018 08:39 Ljubljana, 23. novembra (STA) - Domači in tuji slikopleskarji bodo danes v okviru humanitarne akcije in 20. tekmovanja slikopleskarjev Slovenije prepleskali OŠ Nove Fužine v Ljubljani. Nekdanji učenec te šole raper Zlatko je kot ambasador letošnji akciji pripel slogan Odkrij v sebi svojo barvo življenja, so povedali na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Kot je na novinarski konferenci pojasnil predsednik organizacijskega odbora letošnje humanitarne akcije Dušan Presetnik, bodo dela potekala od 8. do 17. ure, v tem času pa bo treba prepleskati okoli 5000 kvadratnih metrov površin v pritličju in v 1. nadstropju šole. Sekcija slikopleskarjev pri OZS bo na dogodku učencem 8. in 9. razredov predstavila tudi poklic slikopleskarja.

"Približno sto slikopleskarjev v okviru akcije navadno v enem dnevu prenovijo toliko kvadratnih metrov površine, kot jih, verjamem, nobeno drugo podjetje v enem dnevu ne bi zmoglo," je povedal predsednik sekcije Matjaž Majdič. Dogodek organizirajo že vrsto let z željo, da bi v poklic privabili več mladih, saj kadra primanjkuje. "V naših akcijah je doslej sodelovalo že več kot 1500 domačih in tujih slikopleskarjev, torej več, kot jih je sicer v tej dejavnosti z obrtnim dovoljenjem registriranih pri nas," je ob tem poudaril.

Na OZS ocenjujejo, da bo v letošnji akciji sodelovalo približno sto slikopleskarjev, tretjina od teh naj bi prišla iz tujine. "V letu 2014 so nas pri izvedbi prvič podprli trije predstavniki Velike Britanije, zatem pa so se akcij redno udeleževali tudi slikopleskarji iz Avstrije, Češke, Slovaške, Madžarske, Hrvaške, letos pa še iz Nemčije in Italije," je pojasnil sekretar sekcije Igor Pipan.

V okviru akcije pa vsakič izvedejo tudi tekmovanje slikopleskarjev. Kot je pojasnil podpredsednik OZS Ivan Meh, pa je "dogodek pomemben tako za stanovsko druženje članov sekcije slikopleskarjev, kot tudi za dijake kranjske in mariborske srednje gradbene šole, ki se jim pridružijo vsako leto in tako pridobivajo praktične izkušnje".

Obnove se je še posebej razveselila ravnateljica Damjana Korošec, ki je povedala, da bo "šola v letošnjem decembru obeležila 30 let svojega obstoja, zato bo praznovanje v sveže prebarvanih prostorih za vse nas še toliko bolj veselo". V okviru akcije so slikopleskarji prenovili že vrsto šol, vrtcev, porodnišnic in bolnišnic v različnih slovenskih regijah. Lani so prenovili bivalne prostore v enoti Dom v OŠ Veržej Marija Ferenc.

Slikopleskarjem bodo vse potrebne materiale in orodja zagotovila partnerska podjetja. Kot so pojasnili na OZS, je pri izbiri šole sodelovala tudi Mestna občina Ljubljana.