c S

Vladna stran danes pričakuje morebitne pripombe sindikatov

23.11.2018 09:40 Pogajanja o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja so ta teden prešla v sklepno fazo. Vladni pogajalci so parafirali sporazume s šolskim in dvema zdravstvenima sindikatoma, tik pred uskladitvijo so tudi s Počivavškovo skupino. Od te danes pričakujejo morebitne pripombe in stališča glede vprašanj, ki jih nazadnje še niso povsem dorekli.

Vladna stran je koordinaciji stavkovnih odborov skupne sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, namreč v četrtek posredovala čistopis predloga, o katerem so se pogovarjali v sredo. Dogovorjeno pa je bilo, da se bodo v sindikatih do njega opredelili in to danes sporočili vladni strani. Nato pa bodo videli, ali se bodo morali še enkrat sestati na pogajanjih ali pa novo pogajalsko srečanje ne bo več potrebno.

Tudi ostali sindikati pa naj bi posredovali svoje pripombe glede novega dogovora o plačah in drugih prejemkih v javnem sektorju, ki ga je vladna stran predstavila na sredinem sestanku, na katerega so vabili vseh 42 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. V omenjeni dogovor bi vključili rešitve, ki so jih vladni pogajalci v zadnjih tednih dogovorili s posameznimi stavkovnimi skupinami sindikatov in zadevajo vse javne uslužbence.

Gre za splošne dvige plač za od enega do treh plačnih razredov, dvige nekaterih dodatkov ter izboljšano vrednotenje posameznih delovnih mest. Po drugi strani pa bi ohranili zamrznitev delovne uspešnosti in premik napredovanj iz aprila na december. Ker se morajo nekatere rešitve uveljaviti s spremembo kolektivne pogodbe za javni sektor, pa je zanje treba zagotoviti kvorum, torej podporo ustrezne sindikalne večine.

Medtem se nadaljujejo pogajanja s policijskima sindikatoma, ki sta v začetku tedna zaostrila stavko. Vladna pogajalska skupina je s sindikatoma v četrtek znova sedla za pogajalsko mizo. Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je po pogovorih povedal, da so se končno začeli pogajati o vseh točkah stavkovnih zahtev. Da bi dosegli dogovor, pa bo po njegovi oceni v pogajanja treba vložiti še veliko naporov. S pogajanji bodo intenzivno nadaljevali prihodnji teden, policisti pa medtem nadaljujejo stavke, a je zaenkrat ne bodo dodatno zaostrovali.

Ljubljana, 23. novembra (STA)
Foto: STA