c S

Slovenija po mnenju Pikala potrebuje resen premik pri digitalizaciji

22.11.2018 07:20 Ljubljana, 21. novembra (STA) - V organizaciji Akademske in raziskovalne mreže Slovenije Arnes je danes na ljubljanski biotehniški fakulteti potekal prvi dan konference Mreža znanja. Prisotne je nagovoril minister za izobraževanje Jernej Pikalo, ki je dejal, da potrebujemo resen premik naprej na področju digitalizacije, ko gre za storitve za državljane, so sporočili iz Arnesa.

"Digitalizacija v vzgojno-izobraževalnih zavodih je eden od ciljev te vlade, in sicer v smeri, da bodo otroci znali ne le uporabljati tehnologijo, temveč jo tudi ustvarjati," je dejal minister za izobraževanje, znanost in šport Pikalo.

Posebna pozornost je bila namenjena programu nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju. V sklopu programa SIO-2020 so vzgojno-izobraževalni zavodi samo v tem letu s sofinanciranjem evropskih skladov nakupili več kot 20.000 kosov opreme. V zavodih je sofinancirana tudi izgradnja sodobnih brezžičnih omrežij. Do sedaj so naročili več kot 8300 dostopovnih točk, 900 stikal in 80 usmerjevalnikov.

Na okrogli mizi na temo izzivov digitalnega opismenjevanja so udeleženci ugotavljali, da digitalno opismenjevanje, poleg razvoja digitalnih veščin, vključuje tudi ozaveščanje o vplivu tehnologije na delovanje družbe ter varno in odgovorno uporabo tehnologij. Poudarili so nujnost posodobitve učnih načrtov v tej smeri in njihove učinkovite implementacije.

Sledila so predavanja o superračunalnikih in modernih metodah napovedovanja vremena, izzivih gradnje optičnega omrežja na Arktiki, predavatelji so spregovorili o umetni inteligenci in koncu resničnosti ter omrežnih incidentih. Del konference je bil namenjen tudi slovenskim e-vsebinam in e-storitvam.

Drugi dan konference bo posvečen predvsem primerom dobre rabe informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) v izobraževanju. Med drugim bosta Stefano Bonetti, sicer italijanski strokovnjak za sistem LoLa, in Matej Bonin z Akademije za glasbo predstavila uporabo tehnologije svetlobnih poti, ki omogoča hkratno izvajanje glasbe in koncerte na dveh ali več oddaljenih lokacijah, ki jo bodo uporabljali v Sloveniji, so še sporočili iz Arnesa.