c S

Šolski in dva zdravstvena sindikata parafirali stavkovne sporazume

21.11.2018 14:03 Ljubljana, 21. novembra (STA) - Šolski in dva zdravstvena sindikata so z vlado parafirali sporazume o razreševanju stavkovnih zahtev, s katerimi izboljšujejo položaj zaposlenih. Predvideni so namreč splošni dvigi plač za vse zaposlene, izboljšano vrednotenje posameznih delovnih mest in zvišanje nekaterih dodatkov. Pogajanja z drugimi skupinami sindikatov še niso povsem končana.

Vladna stran je s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije in Sindikatom delavcev v zdravstveni negi Slovenije parafirala v ponedeljek usklajene stavkovne sporazume.

Z dvema stavkovnima skupinama, policisti in koordinacijo stavkovnih odborov skupine 16 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Jakoba Počivavška, dogovora še niso dosegli. Slednji so v torek sporočili, da dopuščajo možnost podpisa sporazuma. S policisti pa se bodo vladni pogajalci znova srečali v četrtek.

Po parafiranju omenjenih sporazumov se je že začel sestanek, na katerega je vladna stran povabila vseh 42 reprezentativnih sindikatov v javnem sektorju, ne le stavkajoče. Tema je nov dogovor o plačah in drugih prejemkih v javnem sektorju, ki bi nadomestil tistega iz leta 2016. Vanj pa bi vključili rešitve, ki so jih vladni pogajalci v zadnjih tednih dogovorili s posameznimi stavkovnimi skupinami sindikatov in zadevajo vse javne uslužbence.

Rešitve, ki so na mizi, so vredne okoli 306 milijonov evrov, med drugim gre za splošne dvige plač za od enega do treh plačnih razredov, dvige nekaterih dodatkov ter izboljšano vrednotenje posameznih delovnih mest. Po drugi strani bi ohranili zamrznitev delovne uspešnosti in premik napredovanj iz aprila na december. Ker se morajo nekatere rešitve uveljaviti s spremembo kolektivne pogodbe za javni sektor, pa je zanje treba zagotoviti kvorum, torej podporo ustrezne sindikalne večine.

Peter Pogačar se je v imenu vladne pogajalske skupine predstavnikom omenjenih treh sindikatov, s katerimi so parafirali dogovor, zahvalil in poudaril, da gre za zelo pomembne poklicne skupine. "Mislim, da smo v teh pogovorih vzpostavili zaupanje, ki je temelj za dobro sodelovanje tudi v prihodnje," je še dejal. Ob doseženem dogovoru je izrazil zadovoljstvo in upanje, da napovedanih stavk v teh dejavnostih ne bo.

Predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencingar je dejala, da so "pogojno zadovoljni". Zavedajo se, da s tem dogovorom ne rešujejo zadev in ne bodo preprečili odhajanja medicinskih sester iz poklica in v tujino. So pa po njenih besedah storili prvi korak in za svoje člane dosegli vsaj nekaj. Čaka pa jih še veliko dela, je dejala.

Predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič je spomnil, da so bili zanje velikega pomena dodatki za posebne pogoje dela. V tem delu so se z vlado približali, so se pa tudi na sindikalni strani zavedali, da vseh ciljev naenkrat ne bodo mogli doseči in so zato pristali na takšno povišanje dodatkov, kot je sedaj določeno v sporazumu.

Vukadinovič je dodal, da so imeli precej zahtev članstva po dvigu plač in odpravi nekaterih nesorazmerij. "Kakšna so ta nesorazmerja, ker ta vsak vidi s svojimi očmi, pa bomo lahko ugotovili v naslednjem letu v nekem konstruktivnem in razumnem okolju, ki bo dejansko na podlagi parametrov pokazal, če je treba še kje odpraviti nekatere nepravilnosti," je dejal Vukadinovič in dodal, da je bilo to dejansko tisto, kar bo njihovo članstvo "nekako umirilo". Upa, da ima njihov stavkovni odbor dovolj avtoritete, da bo to predstavil članom, in da stavke dejansko ne bo.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj se je ob parafi zahvalil Pogačarju in vladni ekipi za "korektnost v pogajanjih". "Zdi se mi, da so s konstruktivnostjo prispevala k umirjanju vzdušja v naši državi," je ocenil.

Že na novinarski konferenci pred parafo je glede Pogačarja in njegove ekipe dejal, da si vsakdo, ki pripelje tako zahtevna pogajanja zaradi heterogenosti, konfliktnosti in nahrbtnika iz prejšnjih propadlih pogajanj h koncu, zasluži priznanje.

Pojasnil je, da bodo v prihodnjih dneh med članstvom, ki je lani tudi izglasovalo stavko, izpeljali glasovanje o sporazumu, rezultati bodo znani predvidoma do srede. Če bo članstvo sporazum potrdilo, bo Sviz za 5. in 6. december napovedano stavko preložil, odpovedal pa jo bo, ko bo vsebina sporazuma prenesena v kolektivne pogodbe.

Štrukelj je ob tem izrazil veselje, da "tisti shod več kot 20 tisoč ljudi na Kongresnem trgu februarja letos, največji shod učiteljstva do zdaj, ni bil zaman". V tokratnih pogajanjih so dosegli vse, kar so z vladno stranjo dogovorili že marca, a si je vlada potem zaradi pritiska dela sindikatov premislila, je dejal in dodal, da je prišla zraven še kakšna izboljšava. Ob tem se je zahvalil tudi kolegom iz drugih sindikatov, ki so izpogajali nekatere izboljšave za vse zaposlene.

Sam je sicer z izpogajanim zadovoljen, neizglasovanje sporazuma pa bi po Štrukljevih besedah pomenilo, da so dosegli premalo, zato bi se stavka nadaljevala in zaostrovala. Na vprašanje, ali bi bila to zanj nezaupnica, je odgovoril: "Ali menite, da bi bilo to mogoče razumeti, kako drugače? Sem človek, ki zna potegniti konsekvence iz takih sporočil."