c S

Predstavniki alpskih držav za večje vključevanje mladih v oblikovanje politik

21.11.2018 08:05 Innsbruck, 20. novembra (STA) - Predstavniki sedmih držav, podpisnic strategije EU za alpsko regijo, so na današnji generalni skupščini, ki je odprla drugi letni forum v Innsbrucku, govorili o skupnih izzivih regije. Med drugim so poudarili pomen vključevanja mladih v oblikovanje politik, je v izjavi za medije dejal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Dobran Božič.

Božič je v Innsbrucku izpostavil pomen strategije za alpsko regijo, ki lahko pripomore k boljšemu življenju prebivalcev. Alpsko regijo namreč zaznamujejo edinstvene geografske in naravne danosti, sooča pa se tudi z izzivi, ki zahtevajo skupno ukrepanje, med temi so demografski trendi, velika občutljivost na podnebne spremembe, poseben geografski položaj, vprašanje trajnostne mobilnosti in dostopnosti ter druga vprašanja.

"Regije, ki so si podobne, imajo iste težave, zato jih lahko tudi skupaj rešujejo," je dejal. Ker je EU že tako velika, da države na skrajnem severu nimajo veliko skupnega z državami na jugu, je še toliko bolj pomembno sodelovanje znotraj regije. "To pomeni tudi veliko večjo stabilnost v regiji, pripomore pa tudi k večjemu razvoju," je dodal.

Ob tem je izpostavil, da je posebno pozornost treba nameniti mladim, ki lahko že danes s svojimi idejami, inovativnostjo in odprtostjo prispevajo k iskanju rešitev, predvsem pa prispevajo k oblikovanju skupne prihodnosti.

"EU bo tudi v prihodnje dala velik poudarek delovanju makroregionalnih strategij. Pomembno je, da pošljemo močno sporočilo, da se sodelovanje poglablja," je po zasedanju skupščine dejal komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannes Hahn. Spomnil je, da je alpska regija gospodarsko močna, tudi z vidika turizma, ki pa lahko negativno vpliva na okolje. Zato je nujen razmislek o izzivih prihodnjega razvoja regije, k temu pa je treba vključiti mlade.

"Mislim, da bi bil rezultat referenduma o izstopu Velike Britanije iz EU precej drugačen, če bi se več mladih podalo na volišča. Vidimo, kaj se zgodi, če mladih ne upoštevamo pri svojem delovanju," je poudaril evropski komisar. Pri tem je izpostavil pomen strategije EU za alpsko regijo, ki po njegovih besedah kaže zavezo Evropske komisije za poglabljanje sodelovanja med regijami.

Letnega foruma se iz Slovenije udeležuje tudi predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Matjaž Nemec, ki je ocenil, da so alpske države ene najbolj razvitih na svetu, zato je za državo pomembno, da sodeluje v konceptu obujanja EU tudi v okviru takšnih strategij.

Leto 2018 je zelo pomembno leto za Evropo, saj so pred nami ključne odločitve, ki bodo oblikovale prihodnost kohezijske politike za naslednja leta, je ob tem udeležencem letne konference sporočila evropska komisarka za regionalno politiko Corina Cretu. Makroregionalne strategije - kot je alpska - po njenih besedah predstavljajo pomemben vezni člen med EU in njenimi regijami, hkrati pa so tudi učinkovito orodje za posvetovanje nacionalne in regionalne ravni s civilno družbo.

Strategija EU za alpsko regijo je najnovejša med makroregionalnimi strategijami EU. Politično resolucijo v podporo oblikovanju makroregionalne strategije so ministri za zunanje in evropske zadeve sedmih alpskih držav - Avstrije, Francije, Italije, Liechtensteina, Nemčije, Švice in Slovenije - podpisali oktobra 2013 v Grenoblu.