c S

Dosežen dogovor s šolniki in zaposlenimi v zdravstvu ter socialnem varstvu

20.11.2018 07:25 Ljubljana, 19. novembra (STA) - Vladni pogajalska skupina je danes dosegla dogovor s sindikatom učiteljev in sindikatoma, ki zastopata medicinske sestre in zaposlene v socialnem varstvu. Stavk v teh dejavnostih, ki so bile napovedane za začetek decembra, tako ne bo, je po popoldanskih pogajanjih dejal vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar.

"To je bil ves čas cilj, za katerega si je prizadevala vlada," je dodal.

Stavkovni sporazum naj bi s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije ter Sindikatom delavcev v zdravstveni negi Slovenije parafirali v sredo.

Medtem pa je v pogajanjih s koordinacijo stavkovnih odborov skupine sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek, danes prišlo do zaostritve. Kot je pojasnil Počivavšek, se je zapletlo pri zanje ključnem vprašanju, kako se bo reševalo "porušena razmerja, ki bi bila lahko povzročena z izjemami, za katera se je vlada dogovorila z nekaterimi sindikati".

Vlada je namreč prisluhnila argumentom šolskega in zdravstvenih sindikatov ter poleg t. i. pasovnih dvigov za od enega do treh plačnih razredov, ki bi veljali za celotni javni sektor, pristala na višje plače za posamezna delovna mesta učiteljev in medicinskih sester na najzahtevnejših delovnih mestih (v intenzivni terapiji III in porodnem bloku).

Kot je pojasnil Pogačar, pa v Počivavškovi skupini sedaj kot zahtevo postavljajo, da bi v naslednjem letu z njihove strani evidentirali še dodatna delovna mesta. A se po Pogačarjevih navedbah ne ve, koliko jih je, katera so in kakšni bi bili finančni učinki. Na takšno zavezo pa vladna stran v stavkovnem sporazumu ne more pristati, je dodal.

Sicer pa Pogačar še vedno upa, da bo tudi ta skupina prisluhnila vladnim argumentom, kot nenazadnje tudi ostalim sindikalnim skupinam.

"Na ta način lahko zagotovimo, da bodo javni uslužbenci dobili višje plače že s 1. januarjem in to prav tisti, ki jih po naši oceni najbolj potrebujejo," je poudaril Pogačar in dodal, da jim to lahko zdaj prepreči le Počivavškova skupina.

Za uveljavitev dogovora je namreč potrebna ustrezna sindikalna večina, saj se pri spremembah kolektivne pogodbe za javni sektor zahteva kvorum.

Je pa predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič spomnil, da za veljavnost omenjene kolektivne pogodbe obstajata dva sindikata, prvi po številu sindikatov, drugi po številu članstva. In drugega Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, kamor sodita tako oba zdravstvena sindikata kot Sviz, izpolnjuje, je dejal.

Vendar pa bodo pozvali druge predstavnike sindikatov, ki tudi zastopajo zaposlene v zdravstvu in socialnem varstvu, da doseženi sporazum podpišejo. Kot je poudaril, so namreč dosegli sporazum, s katerim se bo kar precej izboljšalo stanje tudi za njihove delavce.

Seveda niso dosegli vsega, kar so želeli, a so pristali na tiste rešitve, ki so razumne. Ob plačnih dvigih so se dogovorili tudi o zvišanju nekaterih dodatkov za nočno, praznično in nedeljsko delo, pa tudi o višjem regresu za tiste, ki prejemajo minimalno ali nižjo plačo, tako da bi ti letos dobili še približno 200 evrov.

Izpogajani dvigi, ki bi veljali za celotni javni sektor, naj bi bili sicer po neuradnih informacijah vredni okoli 300 milijonov evrov.

Vlada je sicer na popoldanska pogajanja vabila vse stavkovne skupine sindikatov, poleg Počivavškove pa se jih nista udeležila niti policijska sindikata.