c S

Do spolnih zlorab otrok po pozivih na evropski dan ne smemo biti ravnodušni

18.11.2018 18:28 Ljubljana/Strasbourg, 18. novembra (STA) - Družba ob spolnih zlorabah otrok ne sme ostati ravnodušna, ob današnjem evropskem dnevu za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo opozarjajo v Društvu SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja. Hkrati je treba paziti, da ne postane celo okrutna do žrtev, ki potrebujejo največ zaščite, so poudarili.

Letošnji evropski dan se sicer osredotoča na zlorabe in spolno nasilje nad otroki v športu. Toda otroci so kar v 85 odstotkih zlorabljeni v družinskem krogu, opozarja Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja. Zlorabe po njihovih navedbah trajajo več let in v večini primerov niso nikoli razkrite.

Spolna zloraba se po njihovem opozorilu običajno ustavi samo ob prijavi, ko se storilcu jasno postavi meja. Po izkušnjah iz prakse pa so otroci večkrat znova travmatizirani prav v postopkih, ki so namenjeni njihovi nadaljnji zaščiti.

Društvo, na katerega se obrača vse več žrtev spolnih zlorab, na podlagi srečevanj z žrtvami ugotavlja, da zaupanje v pravosodni sistem in sistem pomoči nasploh pada. Še vedno namreč pri pogovorih z otroki ni dovolj občutljivosti. Postopki se vlečejo leta, obsodilnih sodb pa je malo. Prav tako malo je tudi kakovostne pomoči za tiste, ki so preživeli spolno zlorabo, so opozorili in spomnili, da je v EU žrtev spolne zlorabe vsaka tretja deklica in vsak peti deček.

Opozarjajo, da se spolna zloraba sama od sebe ne bo ustavila. Vsi, ki vedo zanjo, naj o tem obvestijo policijo ali center za socialno delo oz. naj se obrnejo na nevladno organizacijo, so svetovali.

Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland pa glede na to, da so osrednja tema letošnjega evropskega dneva zlorabe in spolno nasilje nad otroki v športu, poziva države in športne organizacije k okrepitvi prizadevanj za prekinitev molka glede spolnih zlorab otrok v športu in k preventivnem ukrepanju.

Šport daje otrokom zelo veliko, po drugi strani pa tekmovalnost, trenerji, ki zahtevajo rezultate, in avtoritativna vodstva lahko ustvarijo ozračje strahu. V njem primere nasilja vključno s spolnimi zlorabami pometejo pod preprogo, žrtve pa utišajo, navajajo v Svetu Evrope.

Na področju športa, kjer so medsebojna razmerja pogosto neenakovredna in kjer vladajo moški, je ranljivost razumljena kot šibkost. Zaradi tega je tveganje za spolno zlorabo otrok še toliko večje, je posvaril Jagland.

V Svetu Evrope je nekdanja španska gimnastičarka Gloria Viseras, ki je leta 1980 nastopila na olimpijskih igrah v Moskvi, nedavno spregovorila o nesprejemljivem ravnanju njenega športnega trenerja z njo še kot deklico. Sprašuje se, kako je mogoče, da športni trenerji največkrat nimajo nobenih znanj ali usposabljanj o varstvu dobrobiti otrok, je sporočila veleposlanica Slovenije pri Svetu Evrope Eva Tomič.

Pri Svetu Evrope od pomladi poteka kampanja Začni govoriti!, v kateri sodelujejo znani atleti, trenerji, klubi in zveze, ki želijo razbiti tišino in opozoriti na obravnavano problematiko. Sami otroci namreč po opozorilu Sveta Evrope težko spregovorijo. Približno tretjina tistih, ki jih spolno zlorabijo, o tem ne pove nikomur.

Svet Evrope je evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, 18. november, razglasil leta 2015 na pobudo Slovenije.