c S

Odločba upravne fakultete za Devjaka pravnomočna, za Setnikar Cankarjevo in Vintarja še ne

16.11.2018 13:21 Ljubljana, 16. novembra (STA) - Odločba, s katero je fakulteta za upravo novinarju STA odobrila vpogled v 433 avtorskih pogodb, sklenjenih s profesorji, je pravnomočna le za profesorja Srečka Devjaka, ne pa tudi za Stanko Setnikar Cankar in Mirka Vintarja. Za zdaj je treba tako razkriti pogodbe le za prvega, so danes dodatno pojasnili pri Informacijskem pooblaščencu (IP).

V četrtek so namreč z IP sporočili, da je upravno sodišče zavrnilo tožbo Devjaka, s katero je ta izpodbijal odločitev fakultete za upravo, da novinarju STA dovoli vpogled v 433 avtorskih pogodb, ki jih je fakulteta od začetka leta 2005 do marca 2015 sklenila z Devjakom, Setnikar Cankarjevo in Vintarjem.

Kot so v sporočilu za javnost danes dodatno pojasnili pri IP, je s tem odločba fakultete postala pravnomočna le za pogodbe, sklenjene z Devjakom, ne pa tudi za pogodbe s Setnikar Cankarjevo in Vintarjem. Upravni spor zoper odločitev fakultete in IP, ki ji je pri tem pritrdil, je namreč sprožila tudi Setnikar Cankarjeva, pri čemer pa upravno sodišče o tej tožbi še ni odločilo. Ker Setnikar Cankarjeva spodbija odločbo v celoti, ta še ni pravnomočna niti za Vintarja, čeprav se nanjo ni pritožil.

Novinar STA je avtorske in podjemne pogodbe sicer zahteval tudi od ekonomske fakultete, in sicer tiste, ki jih je fakulteta sklenila z nekdanjim dekanom Maksom Tajnikarjem in zdajšnjo dekanjo Metko Tekavčič. Fakulteta je zahtevo zavrnila, IP pa je po pritožbi odločil, da je fakulteta pogodbe dolžna posredovati. Fakulteta je zoper takšno odločitev sprožila upravni spor, o katerem upravno sodišče še ni odločilo.

Afera z visokimi izplačili avtorskih honorarjev je izbruhnila marca 2015, ko je Komisija za preprečevanje korupcije na podlagi podatkov aplikacije Supervizor (danes Erar) razkrila, da so različni subjekti javnega sektorja fizičnim osebam v 11 letih prek avtorskih in podjemnih pogodb izplačali več kot milijardo evrov neto. Na vrhu seznama prejemnikov so se našli tudi vsi omenjeni profesorji.