c S

Ljubljana s tremi energetsko prenovljenimi vrtci

16.11.2018 07:11 Ljubljana, 15. novembra (STA) - V Ljubljani so ta mesec odprli tri energetsko prenovljene vrtce. Minuli teden so odprli enoto Vrtca Mladi rod Čira čara, v sredo enoto Vrtca Zelena jama Vrba in danes enoto Vrtca Otona Župančiča Mehurčki. Z energetskimi prenovami so v Mestni občni Ljubljana (Mol) doslej ohranili že 150.000 dreves, letni prihranek je več kot milijon evrov.

Prenova Vrtca Otona Župančiča, enote Mehurčki, po navedbah Mola sodi v okvir pametnih rešitev, s katerimi se viša kakovost bivanja v Ljubljani in skrbi za okolje. "Z energetskimi prenovami smo doslej ohranili že 150.000 dreves, na leto pa prihranimo več kot milijon evrov," so zapisali v sporočilu za javnost na Molu in dodali, da bodo z drugim delom projekta, v okviru katerega bodo prenovili še enajst stavb, ohranili še nadaljnjih 22.000 dreves.

Vrtec Mehurčki so energetsko prenovili v okviru javno-zasebnega partnerstva med Molom in konzorcijem družb Petrol in Resalta. Obnovili so fasado in stavbno pohištvo, zamenjali razsvetljavo, požarno ureditev ter obnovili toplotne postaje in radiatorje. Prenovili so še prostore v pritličju, terase in atrije, centralno kuhinjo ter igrišče.

Enota Mehurčki v Štepanjskem naselju je ena izmed 48 stavb, ki so jih prenovili v okviru omenjenega javno-zasebnega partnerstva. Med njimi so poleg vzgojno-izobraževalnih ustanov še kulturni, športni in zdravstveni objekti ter objekti mestne uprave.

V sredo so odprli prenovljeno enoto Vrtca Zelena jama Vrba na Fužinah. Za notranjo obnovo so pridobili tudi nepovratna sredstva ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo v višini 417.025 evrov.

Obnovili so fasado, zamenjali stavbno pohištvo, izolirali streho in zamenjali razsvetljavo ter obnovili centralno ogrevanje in hidroizolacijo. Prenovili so kuhinjo in pralnico, v vseh treh nizih vrtca so zamenjali tudi notranjo kanalizacijo, vodovod, tlake in strope, toplotno so izolirali hodnike, uredili sanitarije in prenovili notranjo opremo prostorov.

Že minuli petek pa so odprli energetsko prenovljeno enoto Vrtca Mladi rod Čira čara za Bežigradom. Dela so obsegala menjavo oken, vrat, razsvetljave in fasade ter obnovo strehe na novem delu vrtca. Hkrati je potekala tudi obnova razdelilne kuhinje. Otrokom enote Čira čara so z energetsko obnovo zagotovili varno, prijetno in spodbudno okolje za njihov razvoj, so še dodali iz občine.