c S

Mariborska strojna fakulteta z novo pridobitvijo na področju robotike

13.11.2018 11:19 Maribor, 13. novembra (STA) - Mariborska fakulteta za strojništvo je danes od podjetja ProfiDTP, ki med drugim izdaja strokovno revijo za področje industrije Irt, tudi uradno prevzela 60 centimetrov visokega humanoidnega robota Blue NAO Evolution. Donirani robot je najbolj prodajan robot te vrste, namenjen pa je predvsem za izobraževanje, ne pa tudi v industriji.

Kot je ob prevzemu robota povedal dekan strojne fakultete Bojan Dolšak, se študentom pri njih trudijo zagotoviti čim boljše pogoje za študij, kar pa seveda vključuje tudi uvajanje naprednih tehnologij v izobraževalni proces. Novo pridobitev bodo uporabljali za izobraževanje študentov, saj je robotika že vrsto let del predmetnika študijskih programov fakultete.

Po besedah asistenta za robotiko na fakulteti Timija Karnerja bo robot študentom omogočal osnovno programiranje, prepoznaval pa bo tudi nekatere bolj napredne ukaze, objekte, obraze in sledi človeku. "Večina humanoidnih robotov ima težave predvsem pri predaji objekta človeku in tukaj je še kar dosti stvari za raziskati," je dejal Karner.

Robot ima 25 prostostnih stopenj oziroma sklepov in prav toliko motorčkov. Po pet motorčkov ima v vsaki nogi in roki, po enega v zapestjih in bokih ter enega za obračanje glave. Za njegovo delovanje so potrebni še štirje ultrazvočni senzorji za merjenje razdalje ter senzorji dotika, ima pa tudi odbijače na stopalih. Okolico zaznava še z dvema kamerama, zvok zaznava s štirimi mikrofoni, za oddajanje zvoka pa ima dva zvočnika. Poganja ga računalnik z 1,4 megaherčnim procesorjem.

Robotika se v svetu uveljavlja že nekaj časa, nekatere statistike napovedujejo, da bo v svetu do leta 2020 delovalo že okoli tri milijone sorazmerno dobro dovršenih industrijskih robotov, ob tem pa bo ljudem pri vsakodnevnih opravilih takrat pomagalo že okoli 30 milijonov servisnih in humanoidnih robotov. Takšen velik preskok kaže na potrebo po še bolj poudarjenem izobraževanju študentov tudi v tej smeri.

Predaje robota se je udeležil tudi rektor mariborske univerze Zdravko Kačič, ki je dejal, da je ta dogodek dokaz, kako se tudi v majhnih stvareh lahko skriva veliko možnosti. Robot je po njegovem na simbolni ravni priložnost za študente fakultete, da si pridobijo znanje, ki jim bo v prihodnje omogočilo ustvariti tisto nekaj več, kar mora biti tudi sicer cilj Slovenije v globalnem razvoju.