c S

Danes nov krog ločenih pogajanj s sindikati javnega sektorja

13.11.2018 07:45 Ljubljana, 13. novembra (STA) - Vlado in sindikate javnega sektorja čaka nov krog ločenih pogajanj. Vladni pogajalci bodo danes pogajanja nadaljevali s predstavniki šolskega sindikata Sviz, dveh zdravstvenih sindikatov ter koordinacijo stavkovnih odborov skupine sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek. V sredo bodo predvidoma sledila še pogajanja s policijskima sindikatoma.

Vladni pogajalci pod vodstvom Petra Pogačarja so s sindikati prvič sedli za pogajalsko mizo 19. oktobra. Kljub drugačni želji vlade so sprva skupna pogajanja prešla v ločena, torej po posameznih stavkovnih skupinah. Kot je dejal Pogačar, to zagotovo ne pripomore k hitrosti pogajanj, pri čemer je opozoril, da morajo na vladni strani vsak predlog posamezne stavkovne skupine ovrednotiti tudi z vidika celotnega javnega sektorja in vpliva na ostale.

Tako na eni kot drugi strani so pri javnih komentarjih vsebine pogajanj zadržani. Vendarle pa je po petkovih pogovorih s predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), Sindikatom zdravstva in socialnega varstva ter Sindikatom delavcev v zdravstveni negi in skupino sindikatov pod vodstvom Počivavška, Pogačar ocenil, da so naredili korak naprej.

Vladna stan je sindikatom nazadnje prišla nekoliko naproti. Medtem ko se je sprva želela najprej dogovoriti o plačah in šele nato o zahtevah, ki so vezane na druge prejemke iz delovnega razmerja, je namreč v petek začela tudi pogovore denimo o dodatkih in ponudila višje dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo. Še vedno pa po opozorilu sindikatov ostaja precej odprtih vprašanj. Med drugim naj bi si na sindikalni strani želeli zgodnejših datumov za izplačila dvigov, o katerih se bodo dogovoril. So pa seveda tudi razlike med posameznimi stavkovnimi skupinami, ki imajo različne, celo med seboj nasprotujoče si zahteve.