c S

Po pogajanjih s Svizom različna stališča o približevanju

10.11.2018 08:55 Ljubljana, 09. novembra (STA) - Vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar je prepričan, da so tudi v pogajanjih s predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) na dobri poti. A glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj pravi, da danes preboja niso dosegli.

Vlada je danes šolskemu sindikatu predstavila približevalni predlog v dveh, vsaj po zatrjevanju sindikata pomembnih zadevah, je pojasnil Pogačar, a več o vsebini ni želel razkriti. Je pa dejal, da sam ne bil preveč pesimističen in da so po njegovem mnenju na dobri poti, da preprečijo za začetek decembra napovedano stavko v vzgoji in izobraževanju.

Po drugi strani pa je Štrukelj ocenil, da danes "bistvenega napredka ni bilo in da stvari ostajajo odprte". O vsebini pogajanj pa ni želel govoriti, ker so se po njegovih besedah dogovorili, da pogajanj še ne bodo komentirali.

Sicer pa je Štrukelj ob prihodu znova spomnil na vladno analizo povprečnih plač po podskupinah in vladno stran pozval, naj se na podlagi te analize odloča za odpravo zaostankov, ki obstajajo na nekaterih področjih, med njimi v izobraževanju, znanosti in tudi delu kulture. Če pa bo prevladalo stališče "dajmo vsem enako", potem pa so v vzgoji in izobraževanju bližje stavki, je pojasnil.

S kot zadnjimi danes trenutno vladni pogajalci iščejo rešitve s skupino sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška, ki je ob prihodu dejal, da ni pretirano optimističen. "Mi si dogovora še vedno želimo, imamo tudi za danes nek približevalni predlog, vendar me potek pogajanj dejansko skrbi," je dejal.