c S

Ob svetovnem dnevu znanosti za mir in razvoj tudi konferenca v Ljubljani

09.11.2018 08:28 Ljubljana, 09. novembra (STA) - V Ljubljani bo danes potekala osrednja slovenska prireditev ob dnevu znanosti za mir in razvoj, ki ga vsako leto obeležujemo 10. novembra. Svetovni dan bodo obeležili s konferenco Znanost za varovanje zdravja, ki so jo pripravili Slovenska znanstvena fundacija (SZF), Evropski center za mir in razvoj (ECPD) ter Visokošolski zavod Fizioterapevtika.

Geslo letošnjega svetovnega dne je Znanost, človekova pravica. V tem letu namreč obeležujemo 70. obletnico sprejetja Splošne deklaracije o človekovih pravicah ter prvo obletnico revizije Unescovih priporočil glede znanosti in raziskovalcev iz leta 1974.

Kot so zapisali v SZF, je potrebno 70 let po tem zgodovinskem dogodku človekove pravice še prav posebej osvetliti in poudariti njihov pomen zaradi naraščajočih prizadevanj po zmanjševanju in s tem tudi odpravljanju določenih človekovih pravic.

Svetovni dan znanosti za mir in razvoj je po navedbah SZF idealna priložnost, "da jasno povemo javnostim na Slovenskem, da se pravici do znanstvene vednosti, do znanstvenega delovanja in zagovarjanja zaščite intelektualnih pravic na znanstvenoraziskovalnih področjih ne bomo odpovedali, ampak jih bomo branili in zavarovali pred vsemi poskusi njihovega okrnjenja ali celo odprave". "Da, ukvarjanje z znanostjo, delovanje v znanosti ter uveljavljanje s pomočjo znanstvenih dosežkov je človekova pravica."

Svetovni dan se bo v Sloveniji obeležilo s konferenco Znanost za varovanje zdravja, ki bo potekala v prostorih Visokošolskega zavoda Fizioterapevtika.

Alojz Ihan z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani bo uvodoma predstavil svoj odgovor na geslo konference na primeru novih cepiv, Borut Božič s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani pa bo iskal odgovore na vprašanje o tem, ali smo pripravljeni na vpogled v lastne gene, torej o moralnih in etičnih dilemah.

Sledile bodo teme o varovanju in ohranjanju zdravja, v nadaljevanju konference pa tudi o stanju na področju znanja fizioterapevtov v Sloveniji. Konferenca bo sklenila svoje delo z okroglo mizo o tem, kaj lahko slovenski strokovnjaki naredijo z znanjem in izkušnjami, ki jih posedujejo, da bo varovanje zdravja na Slovenskem še uspešnejše in učinkovitejše.

Sestavni del konference pa bo tudi medgeneracijski forum, na katerega so povabili predstavnike akademskega in gospodarskega okolja ter dijake in njihove profesorje iz slovenskih srednješolskih središč.