c S

V prostovoljstvu primanjkuje kakovostnega mentorstva

07.11.2018 15:00 Ljubljana, 07. novembra (STA) - V prostovoljstvu primanjkuje kakovostnega mentorstva, so predstavniki prostovoljskih organizacij poudarili na današnjem regijskem obisku na temo prostovoljstva, ki ga organizira Slovenska filantropija. Izpostavili so tudi pomen registracije prostovoljcev in vodenja evidence opravljenih ur.

Na posvetu je Nevenka Alja Gladek iz Slovenske filantropije ocenila, da v prostovoljstvu primanjkuje kakovostnega in kompetentnega mentorstva. "V dialogu z ministrstvi želimo vzbuditi prepoznanje tega, da s sofinanciranjem mentorstva, nastane ogromen pozitiven učinek," je dodala.

Po njenem mnenju mora biti podpora tako finančna kot strukturna. "Samo dobra volja ni dovolj, etičen pogon običajno v nekaj letih usahne, če ni zadaj podpore," je pojasnila. Mestna občina Ljubljana sicer po njenem mnenju zagotavlja finančno podporo, vendar pri tem ostajajo kadrovske omejitve.

Ema Verbnik iz območnega združenja Rdečega križa Ljubljana pa je poudarila pomen registracije prostovoljcev in vodenja evidence opravljenih ur. Meni, da je za zaposlene, ki delajo s prostovoljci, težavno ločevanje med službo in prostim časom. Zato se ji zdi dobro, da zaposleni v prostovoljstvu ne delajo prostovoljnega dela tam, kjer so zaposleni.

Mentorica prostovoljskih aktivnosti na Osnovni šoli Toneta Čufarja Lea Lenček je pojasnila, da se k prostovoljnemu delu otroci vpisujejo predvsem zaradi medsebojnega povezovanja in socialnih stikov. Marko Verdenik iz Združenja DrogArt je dodal, da skušajo najti opolnomočene prostovoljce, torej tiste, ki so uporabljali droge in alkohol.

Zbrane pa je nagovoril tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Med drugim je izpostavil, da je Ljubljana uvrščena med 20 najbolj varnih mest. V nagovoru je poudaril tudi pomen tega, da držimo skupaj in se spoštujemo. Prav zato obsoja politiko, ki temelji na spodbujanju nestrpnosti. Prostovoljcem se je zahvalil za njihovo delo in dodal, da naj se "duh prostovoljstva razširi po celi državi".

V Ljubljani in njeni okolici sicer deluje največ prostovoljskih organizacij, to je kar 519 organizacij. Prostovoljsko delo je v 2017 opravljalo okoli 112.000 prostovoljcev, ki so opravili približno 6,5 milijona prostovoljskih ur. Vsak prostovoljec je v povprečju opravil 58 ur.

V Ljubljani obstaja dolga zgodovina prostovoljskega dela, je povedala Tilka Klančar iz Mestne občine Ljubljana. Dodala je, da občina zagotavlja finančna sredstva za prostovoljske organizacije. V ta namen so lani namenili 12 milijonov evrov. Dodatnih 600.000 evrov pa namenijo Rdečemu križi in gasilskim društvom. V letu 2017 so podprli okoli 500 organizacij.