c S

Vlada nadaljuje ločena pogajanja o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja

06.11.2018 15:00 Ljubljana, 06. novembra (STA) - Vlada nadaljuje v ponedeljek prekinjena ločena pogajanja s sindikati javnega sektorja. Trenutno se najprej sestaja s Svizom. Ne na sindikalni ne na vladni strani pred začetkom vsebine niso želeli komentirati, Branimir Štrukelj pa je zatrdil, da je na obeh straneh pripravljenost, da pridejo do rezultatov, a sama dejstva tega še ne potrjujejo.

Vladna pogajalska skupina se je s tremi pogajalskimi skupinami ločeno sestala v ponedeljek, po srečanju s predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) se bodo danes znova sestali še s predstavniki koordinacije stavkovnih odborov sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška. S predstavniki zdravstvenih sindikatov bodo v ponedeljek prekinjena pogajanja nadaljevali v petek, s predstavniki policijskih sindikatov, s katerimi se je vlada ločeno srečala že v oktobru, pa se ponovno sestanejo v sredo.

Vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar je na vprašanje novinarjev, ali se z omenjenima sindikalnima skupinama danes srečujejo zadnjič, odgovoril, da to seveda ni odvisno samo od vlade, saj si vlada želi sesti za skupno mizo. "Nenazadnje zahteva sindikatov po ločenih pogajanjih vsekakor podaljšuje pogajalski proces, praktično o istih stvareh se moramo pogajati zaporedoma," je dejal. Po njegovih besedah ta teden pogajanja potekajo ločeno, si pa na vladni strani želijo in upajo, da bi pozneje vendarle zopet skupaj sedli za mizo.

Kot je poudaril Pogačar, si želijo pogajanja čim hitreje zaključiti, da preprečijo stavko, da je državljani ne bi občutili. "Nenazadnje stavka javnega sektorja pomeni stavko javnega servisa vseh državljanov," je pojasnil.

Vsebine pogajanj s posameznimi sindikalnimi skupinami ni želel komentirati, tudi na sindikalni strani vsebine ne razkrivajo.

Je pa glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj poudaril, da je na obeh straneh pripravljenost, da pridejo do nekih rezultatov, "sama dejstva pa zaenkrat tega še ne potrjujejo". Kot je spomnil Štrukelj, bo v sredo izredna seja glavnega stavkovnega odbora Sviza, na kateri bodo v sredo "padle pomembne odločitve glede izvedbe stavke v začetku decembra". Sviz je stavko napovedal za 4., 5. in 6. december in to "samo po sebi že govori o odločenosti tega, da uveljavimo tisto, kar smo bili dogovorjeni", je dejal.

Kot so v obvestilu za javnost zapisali v Svizu, se bodo na sredini seji seznanili z dozdajšnjim potekom pogajanj in natančno opredelili način izvedbe napovedane stavke v vzgoji in izobraževanju. V skladu s sklepom z oktobrske izredne seje predsedstva sindikalne konference kulturnih organizacij Sviza bo glavni stavkovni odbor na seji odločal še o pozivu zaposlenih v kulturi k razglasitvi stavke in pridružitvi napovedanim stavkovnim aktivnostim.

Za začetek decembra so sicer stavko napovedali tudi v drugih sindikatih, policisti pa stavko nadaljujejo od 1. oktobra.