c S

Pogajalci najprej o zahtevah na področju vzgoje in izobraževanja

05.11.2018 15:10 Ljubljana, 05. novembra (STA) - Vladna pogajalska skupina se je v okviru za danes predvidenih ločenih pogajanj o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja najprej lotila tistih na področju vzgoje, izobraževanja in kulture. Se pa teh pogajanj udeležujejo tudi predstavniki sindikata delavcev v pravosodju, ki je danes začel stavko.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj je pred začetkom pogajanj dejal, da so po njihovi presoji z vladno stranjo usklajeni tisti deli, ki so bili dogovorjeni že marca s prejšnjo vlado. Bodo pa danes videli, ali je temu dejansko tako, saj doslej natančnega pregleda še niso opravili.

Še vedno pa so nekatera odprta vprašanja, med drugim glede zvišanja plač v visokem šolstvu in raziskovalni dejavnosti, kjer so po Štrukljevih besedah narazen za en plačni razred. Vladna stran namreč predlaga dvig za dva plačna razreda, sami pa za strokovne sodelavce v visokem šolstvu in raziskovalni dejavnosti, ki imajo univerzitetno izobrazbo, zahtevajo tri plačne razrede. Kot je ponazoril, imajo v raziskovalni dejavnosti inženirji, ki delajo v laboratorijih, v povprečju za tisoč evrov nižjo plačo kot v nekaterih drugih delih javnega sektorja. "To preprosto pri enotnem plačnem sistemu ni dopustno in je treba odpraviti," je poudaril.

Po Štrukljevih besedah ne vedno niti, kakšno je vladno stališče do višjega regresa za tiste z minimalno plačo. V Svizu pa ocenjujejo tudi, da je tako rekoč absurdno, da vlada pri takšnih gospodarskih rasteh predlaga še dve leti zamrznitve delovne uspešnosti. Za zaposlene v vzgoji in izobraževanju je pomembno tudi vprašanje prestavitve izplačila napredovanj na december, saj se ravno pri njih strokovni nazivi uveljavijo že aprila, je pojasnil.

Vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar pred začetkom pogajanj njihove vsebine ni želel komentirati. Dejal je le, da pričakujejo, da se bodo sindikati opredelili do zadnjega vladnega predloga in tudi sami podali nove predloge. Ker sindikati želijo ločena pogajanja, jim bodo to omogočili, bo pa to po Pogačarjevih besedah za vladno stran predstavljalo kar precejšen tehnični, organizacijski zalogaj.

Kot je povedal, mora vladna stran vsak predlog posamezne stavkovne skupine ovrednotiti z vidika vpliva na plače v celotnem javnem sektorju, ker imamo enotni plačni sistem. "Prav zato ločena pogajanja po naši oceni ne pripomorejo k hitrosti pogajanj," je še menil Pogačar. Po njegovih besedah so vsa pogajanj zahtevna, je pa pritrdil, da bodo glede na potek zadnjih pogajanj, verjetno najtežja tista z zdravstvenima sindikatoma.

Danes se bodo vladni pogajalci ob 16. uri sestali še s koordinacijo stavkovnih odborov, ki jo vodi Jakob Počivavšek, ob 18. uri pa s predstavniki sindikata zdravstva in socialnega varstva in sindikata delavcev v zdravstveni negi.

Se pa prvega sestanka udeležujejo tudi predstavniki sindikata delavcev v pravosodju, ki zastopa zaposlene na sodiščih in v zaporih in je danes začel stavko. Njihov predstavnik Tomaž Virnik je dejal, da pričakujejo, da se bo vlada začela z njimi pogovarjati, saj doslej niso bili vabljeni na nobeno pogajalsko skupino.