c S

Vladna stran danes ločeno s tremi skupinami sindikatov javnega sektorja o stavkovnih zahtevah

05.11.2018 07:29 Ljubljana, 05. novembra (STA) - Vladna stran se bo popoldne na ločenih pogajanjih o stavkovnih zahtevah sestala s tremi skupinami sindikatov javnega sektorja: s Svizom, Počivavškovo skupino in zdravstvenima sindikatoma. Pričakovati je, da bodo poleg splošnega zvišanja plač na mizi tudi specifične zahteve posameznih sindikalnih skupin, ki so predmet panožnih kolektivnih pogodb.

Sindikati, ki so v stavko vstopili še v času prejšnje vlade, a jo zaradi njenega odhoda zamrznili, so se s pogajalsko skupino aktualne vlade v oktobru nekajkrat že sešli. Vladna stran je sicer zagovarjala, da bi se z vsemi sindikalnimi skupinami pogajali skupaj, a so se pretekli teden na zahtevo sindikalne strani dogovorili, da bodo pogajanja odslej potekala ločeno.

Danes se tako ob 14. uri sestanejo s predstavniki šolskega sindikata Sviz, ob 16. uri s koordinacijo stavkovnih odborov, ki jo vodi Jakob Počivavšek, ob 18. uri pa s predstavniki sindikata zdravstva in socialnega varstva in sindikata delavcev v zdravstveni negi. S temi skupinami so za ob enakih terminih ločena srečanja dogovorjena tudi za torek, intenzivna pogajanja pa naj bi se nadaljevala tudi v prihodnjih dneh. Omenjene sindikalne skupine so sicer za začetek decembra napovedale stavkovne aktivnosti, če dogovora ne bo.

Ko bo vladna stran s posameznimi skupinami dogovorila rešitve za njihove specifične stavkovne zahteve, pa je pričakovati, da bodo pred pred dokončnim dogovorom spet vsi sedli za skupno mizo z vladnimi pogajalci. Soglašati morajo namreč z rešitvami, ki se bodo nanašale na splošno kolektivno pogodbo za javni sektor, saj je za njeno spremembo potreben ustrezen kvorum.

Že v oktobru se je vlada ločeno sestala tudi s policijskima sindikata na njuno željo, z njima bodo pogajanja nadaljevali v sredo.