c S

Poslance na odborih DZ ob obravnavi poročila varuha za lani zanimal tudi primer Kengurujčki

24.10.2018 07:30 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - Odbora DZ za izobraževanje in za kulturo sta danes na skupni seji obravnavala poročilo varuha človekovih pravic za lani v delu, ki se nanaša na njuni delovni področji. V razpravi pa so poslanci izpostavili tudi nekatere nedavne primere, med njimi primer Kengurujčki.

Varuh je v poročilu med drugim opozoril na diskriminacijo nekaterih otrok in na nevključevanje romskih otrok v vrtce in šole, je povedala varuhinja Vlasta Nussdorfer. "Diskriminacija je nesprejemljiva, še zlasti če gre za otroke," je poudarila.

Njen namestnik Tone Dolčič je povedal, da je področje nasilja v šolah še vedno aktualno. Kot problem vidi to, da v nekaterih šolah želijo problem pomesti pod preprogo, češ da ni bilo nič. "A od šol pričakujemo, da vsak pojav nasilja raziščejo in problematiko nasilja rešijo," je poudaril.

Pri vprašanju pregledovanja šolskih torb, v katerih se znajdejo tudi orožje in droge, je dejal, da pravne podlage za to, da bi jih učitelji lahko pregledovali, ni. A zakonodaja bi morala po njegovih besedah predvideti postopek, kdo in kdaj lahko pregleda šolske torbe. Zaenkrat je to urejeno za vzgojne zavode, medtem ko bi moralo biti urejeno za vse šole, je menil.

Vse bolj aktualno je po njegovih besedah vprašanje šolske prehrane. Pogosto starši namreč zaradi svojega prepričanja zahtevajo posebno prehrano za otroka - denimo vegansko ali vegetarijansko. Kršitev človekovih pravic pa bi bila, če bi otroka v šoli silili s hrano, ki je zaradi zdravstvenih razlogov ne bi smel jesti, je pojasnil.

Pred morebitno stavko v šolstvu je dejal, da stavka v šolstvu zakonsko ni urejena. Ureja jo zakon iz leta 1990, po katerem je treba zagotoviti minimum delovnega procesa. "To je bilo storjeno na področju zdravstva, na področju šolstva pa ne," je spomnil.

Šolska zakonodaja bi morala po njegovih besedah opredeliti jasna pravila, kako je treba stavko izvajati. Na tej točki namreč trčita pravica učiteljev do stavke in pravica učencev do izobraževanja, zato je treba meje jasno določiti.

V razpravi se je poslanka SMC Mateja Udovč dotaknila nedavnega razpisa tednika Demokracija in založbe Nova obzorja za pravljico, ki je po njenem opozorilu vseboval rasistične elemente. Varuhinja je dejala, da bodo pri varuhu zadevo, na katero se je Društvo slovenskih pisateljev že odzvalo, celovito pregledali.

Prav tako bo varuh po njenih besedah podrobno obravnaval in v poročilo za letos vključil primer nesprejemljivega ravnanja z otroki v zasebnem zavodu Kengurujčki. Tu so sicer zdaj na potezi organi odkrivanja in pregona, je spomnila. "Vsaka taka praksa je nedopustna," je dejala. "Molka tu ne sme biti," je dodala.

Željko Cigler iz Levice pa je dejal, da ministrstvo za izobraževanje krši šolajočim se otrokom s posebnimi potrebami pravico do spremljevalca. Ni razumljivo, zakaj se to ne uredi, je menil. Nussdorferjeva je pri tem zagotovila, da bo vztrajala, da se bo vprašanje rešilo. Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Jernej Štromajer pa je dejal, da si ministrstvo prizadeva najti ustrezno rešitev.