c S

V Biosfernem območju Julijske Alpe nastaja skupnost šol za varstvo narave

23.10.2018 13:54 Bohinj, 23. oktobra (STA) - Javni zavod Triglavski narodni park (TNP) ustanavlja skupnost šol Biosfernega območja Julijske Alpe, v katerega bo vključenih 38 šol v desetih občinah. Danes so certifikat slovesno predali bohinjski podružnični šoli v Srednji vasi. Skupnost šolam prinaša posebne izobraževalne vsebine in tudi zaveze o spoštovanju narave.

Javni zavod TNP je leta 2003 v Unescov program Človek in biosfera vključil Biosferno območje Julijske Alpe, v katerem so občine Bled, Bohinj, Bovec, Gorje, Jesenice, Kobarid, Kranjska Gora, Radovljica, Tolmin in Žirovnica. Sedaj na tem območju vzpostavlja tudi skupnost šol, na katerih je več kot 7000 osnovnošolcev.

Z vključitvijo v skupnost šol, učitelji in šolarji sprejmejo zavezo k odgovornemu odnosu do narave in kulturne dediščine. Hkrati pa pridobijo vrsto izobraževalnih vsebin, ki jih posebej za šole pripravlja javni zavod TNP. Skupnost pa bo predstavljala tudi mrežo šol, ki si bo med seboj izmenjavale izkušnje in dobre prakse.

Kot je pojasnil direktor TNP Janez Rakar, želijo v šolah spodbujati razmišljanje o varovanju narave. Radi bi, da bi se otroci počutili še bolj povezane z naravo in da bi se zavedali, kako pomembno je ohranjanje naravne in kulturne dediščine. "Želimo tudi, da bi otroci začeli odrasle opozarjati na to, kako pomembna je narava in njeno varovanje," je izpostavil.

Certifikate, s katerimi se vključujejo v skupnost, bodo letos in prihodnje leto prejele vse matične in podružnične šole ter šole za učence s posebnimi potrebami na tem območju. Prva je certifikat v ponedeljek prejela šola na Bledu, posebno slovesnost pa so pripravili ob današnji podelitvi certifikata v podružnični šoli v Srednji vasi v Bohinju.

Kot je izpostavila ravnateljica Osnovne šole dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica Mojca Rozman, imajo v bohinjski šoli že sedaj učni program in delo z otroki zelo usmerjeno v vsebine varovanje narave. "Otrokom moramo vcepiti v zavest, da je treba znati živeti s tem, kar nam ponujata narava in kraj, v katerem živimo, ter da je treba to, kar nam je bilo dano, ohranjati za zanamce," je pojasnila.

Zato se že sedaj vključujejo v različne projekte z vsebinami, ki so povezane s TNP in kulturno dediščino. Vsako leto denimo sodelujejo v projektu Turizmu pomaga lastna glava, pa tudi pri festivalu alpskega cvetja in v šolskem projektu Rad imam Bohinj. Vključitev v skupnost šol pa jim prinaša še nove priložnosti s tega področja.