c S

Vlada in sindikati javnega sektorja znova za skupno mizo

23.10.2018 07:53 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - Vlada danes nadaljuje pogajanja s sindikati javnega sektorja. Potem ko so se pogajalci na petkovem prvem srečanju dogovorili, da sindikati vladni strani posredujejo konkretne predloge za rešitev stavkovnih zahtev, jim bo vlada danes predstavila svoj odziv na te zahteve.

Vlada in sindikati javnega so se prvič sestali minuli teden, v petek, ko so govorili predvsem o načinu pogajanj. Del sindikatov namreč podpira vladni predlog, da pogajanja z različnimi skupinami tečejo skupaj, del pa je naklonjen ločenim pogajanjem.

Na sindikalni strani so sicer v zadnjih tednih poudarjali, da si želijo nadaljevati pogajanja tam, kjer so se marca ustavila. Ker pa so po navedbah vodje vladne pogajalske skupine Petra Pogačarja opazili, da je prišlo do nekaterih nesoglasij in nerazumevanj, kaj je bilo s prejšnjo vlado marca že dogovorjeno in kaj še ne, so se v petek dogovorili, da jim sindikati do ponedeljka pošljejo konkretne predloge. Na današnjem srečanju pa bo vlada že podala svoj odziv na te zahteve.

Na vladni strani si želijo, da bi svoj protipredlog danes predstavila vsem skupinam skupaj. Po mnenju vodje Konfederacije sindikatov javnega sektorja Sviza Branimirja Štruklja je sicer ključno, kako se bo vlada odzvala na stavkovne zahteve sindikatov, ki so različne. Tako bo po njegovem mnenju danes tudi bolj jasno, na kakšen način se bodo pogajanja vodila.

V koordinaciji stavkovnih odborov 16 sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška pa zagovarjajo enotna pogajanja. Če bodo nekatera pogajanja tekla ločeno, bodo po njegovih besedah vztrajali, da so seznanjeni z vsem, kaj se na njih dogovarjajo.

Vlada je pogajanja s sindikati javnega sektorja začela po tistem, ko je minuli teden sprejela izhodišča za pogajanja o razrešitvi stavkovnih zahtev. Sindikati sicer stopnjujejo svoje aktivnosti in za začetek decembra napovedujejo nov stavkovni val, če dogovora ne bo.