c S

Varuh človekovih pravic napoveduje priporočila za zakonske omejitve stavke v šolstvu

19.10.2018 11:54 Ljubljana, 19. oktobra (STA) - Po mnenju varuha človekovih pravic bi zakonske rešitve na področju stavke v šolstvu lahko sledile zahtevi, da zaradi stavke ni moten pouk in da je treba čas stavke tem zahtevam prilagoditi, da bi se jo torej izvajalo denimo v času, ko ni pouka. V tem smislu bodo zato oblikovali priporočilo vladi oz. pristojnemu ministrstvu, so zapisali pri varuhu.

Pri varuhu so se namreč odzvali na pismo predstavnika staršev, ki nasprotujejo stavkovnim aktivnostim Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz), saj menijo, da se s stavko v času pouka kršijo pravice otrok do izobraževanja.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v pismu odgovorila, da je pravica do stavke določena v ustavi, vendar se ta pravica lahko z zakonom omeji, če to zahteva javna korist, pri čemer se upošteva vrsto in naravo dejavnosti. Pri varuhu se zato za kakršnokoli spremembo ustave ne bodo zavzeli, saj menijo, da je pravica do stavke z zakonom lahko povsem ustrezno urejena, tako da zagotavlja uresničevanje tene temeljnih pravic delavcev na način, ki čim manj posega v pravice drugih, v tem primeru pravice otrok.

Ob tem je varuhinja zapisala, da je bil zakon o stavki sicer sprejel že leta 1990 in bi ga država morala posodobiti, predvsem pa prilagoditi posameznim področjem, kjer se izvaja javna služba. Za področje šolstva bi na primer zakonske rešitve lahko sledile zahtevi, da zaradi stavke ni moten pouk in da je treba čas stavke tem zahtevam prilagoditi ter tako stavko izvajati denimo v času, ko ni pouka, ali med šolskimi počitnicami. "V tem smislu bomo oblikovali tudi priporočilo vladi oziroma pristojnemu ministrstvu in ga objavili v letnem poročilu o našem delu," je še zapisala.