c S

Vlada danes začenja pogajanja s sindikati javnega sektorja

19.10.2018 08:11 Ljubljana, 19. oktobra (STA) - Vlada danes začenja pogajanja s sindikati javnega sektorja. Potem ko je v sredo sprejela izhodišča za pogajanja o razrešitvi stavkovnih zahtev, naj bi jih danes vladni pogajalci, ki jih vodi Peter Pogačar, predstavili sindikatom. Ti sicer že stopnjujejo svoje aktivnosti in za začetek decembra napovedujejo nov stavkovni val, če dogovora ne bo.

Stopnjevanje stavkovnih aktivnosti so napovedali tako šolski sindikat Sviz kot 16 sindikatov, ki sodelujejo v okviru koordinacije stavkovnih odborov pod vodstvom Jakoba Počivavška. Na razrešitev svojih stavkovnih zahtev pa čakajo tudi v dveh sindikatih s področja zdravstvene nege in socialnega varstva ter oba policijska sindikata, ki sta z začetkom tega meseca že začela znova izvajati stavkovne aktivnosti.

Na sindikalni strani pričakujejo, da bo nova vlada pogajalski proces nadaljevala na točki, na kateri je bil spomladi z odstopom takratnega predsednika vlade Mira Cerarja prekinjen. Takrat je bila vladna stran za izpolnitev stavkovnih zahtev pripravljena ponuditi 306 milijonov evrov, kar bi realizirali postopno v treh letih. Kakšen finančni okvir je postavila zdajšnja vlada, minister za javno upravo Rudi Medved v sredo po sprejetju izhodišč ni razkril. Dejal je le, da pogajanj ne začenjajo znova, da pa je vlada postavila svoje okvire, predvsem upoštevaje javnofinančni in makroekonomski okvir in zakon o fiskalnem pravilu.

Kot izhaja iz vladnih izhodišč, vlada pričakuje, da se ob povišanju plač s sindikati dogovorijo tudi o podaljšanju zamrznitve izplačila delovne uspešnosti, ki bi se sicer z novim letom sprostila, in da ukrep zamika pravice do izplačila napredovanj iz aprila na december postane trajen. Po sklenitvi stavkovnih sporazumov pa želi začeti usklajevanja o spremembah zakona o sistemu plač v javnem sektorju ter zakona o javnih uslužbencih.

V zvezi z zahtevo obeh policijskih sindikatov, da bi delovna mesta in nazivi policistov morali biti višje vrednoteni od drugih primerljivih poklicnih skupin pooblaščenih oseb pa vlada predlaga, da neodvisna institucija pripravi analizo primerljivosti teh delovnih mest.