c S

Svetovalni centri skupaj v preprečevanje odklanjanja šole

18.10.2018 12:41 Maribor, 18. oktobra (STA) - Ob dnevu Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor so danes predstavili prvi skupni projekt vseh štirih svetovalnih centrov v Sloveniji. Moči so združili na področju preprečevanja odklanjanja šole. Za to problematiko namreč ocenjujejo, da velikokrat ni pravočasno zaznana in ustrezno obravnavana.

"Gre za heterogeno skupino otrok in mladostnikov, katerih vedenje se kaže v najrazličnejših pojavnih oblikah - od blagega upora, sitnarjenja, težav z ločevanjem od staršev, pritoževanja nad bolečinami, izogibanja testov do dolgotrajnejših izostankov in 'špricanja'," je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica mariborskega svetovalnega centra Alenka Seršen Fras.

Izostajanje iz šole zaradi odklanjanja šole iz različnih razlogov se po podatkih tujih raziskav pojavlja pri petih do 25 odstotkih otrok v različnih starostih. Pogosteje ga je zaznati pri starosti med 11 in 17 let, lahko pa ima pomembne kratkoročne in dolgoročne posledice na socialnem, čustvenem in učnem področju razvoja otrok in mladostnikov (izpad iz šolskega sistema, moteni odnosi z vrstniki, anksiozne in depresivne motnje, učni neuspeh) ter pogosto vodi v kronično sočasno pojavnost več motenj.

Najpomembnejši člen v prepoznavanju teh težav so svetovalni delavci v šolah. Zato se projekt preprečevanja odklanjanja šole usmerja v usposabljanje šolskih svetovalnih in strokovnih delavcev in vzpostavitev sistema odkrivanja, ustreznega ocenjevanja ter pomoči v šolskem okolju ob pojavu začetnih težav z odklanjanjem šole. S povezovanjem štirih svetovalnih centrov so dosegli dostopnost teh vsebin po vsej Sloveniji.

V program 12-urnega izobraževanja se je do zdaj po besedah vodje projekta Petra Janjuševića iz ljubljanskega svetovalnega centra vključilo že več kot 220 strokovnjakov. Do konca projekta jih nameravajo vključiti vsaj 500, ne le iz šol, ampak tudi iz zdravstvenih ustanov. Prav tako so izdelali knjižico za starše, pripravljajo pa še priročnik za šole in raziskavo stanja skrbi za duševno zdravje otrok po šolah.

"To je prvi projekt, ki ga dejansko izvajamo skupaj in je zelo uspešen primer, kaj bi za varovanje duševnega zdravja otrok in mladostnikov lahko pomenila neka okrepljena mreža svetovalnih centrov, če bi ustrezno in dostopno pokrivala celotno državo in populacijo," je izpostavil vodja ljubljanskega svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Zoran Pavlovič.

Projekt, za katerega bodo v prihodnjih treh letih namenili skupno 113.000 evrov, izvajajo svetovalni centri v Mariboru, Ljubljani, Kopru in Novem mestu, sofinancira pa ga ministrstvo za zdravje v okviru programa podpore šolskim svetovalnim delavcem in staršem na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov.

Projekt so po besedah Agate Zupančič iz direktorata za javno zdravje podprli predvsem zaradi aktualnosti problematike, s katero se ukvarja, ter mreženja institucij. Ministrstvo bo prispevalo nekaj manj kot 108.000 evrov.