c S

Vlada intenzivno pripravlja izhodišča za pogajanja z javnim sektorjem

17.10.2018 07:10 Ljubljana, 16. oktobra (STA) - Na vladni strani so sklep Koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja o začetku priprav na decembrsko splošno stavko pospremili z besedami, da vlada "intenzivno pripravlja pogajalska izhodišča v želji, da se pogajanja čim prej začnejo". Zaradi zamika sprejema izhodišč pa bodo ta še bolj strokovno pripravljena, menijo.

Napoved splošne stavke vlada razume kot "legitimno sindikalno aktivnost", vendar pa si obenem "zelo prizadeva, da bi odprta vprašanja vladna in sindikalna stran reševali v dialogu in ob iskanju kompromisa, vsekakor pa za pogajalsko mizo, na kar se sama intenzivno pripravlja", so navedbe vladne pogajalske skupine sporočili z ministrstva za javno upravo.

Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja je namreč sprejela sklep o začetku priprav na splošno stavko javnega sektorja s protestnim shodom. Stavka se bo začela 4. decembra, če do takrat ne bo podpisan sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev.

Ker je pred dnevi minil mesec od imenovanja nove vlade, je to po mnenju koordinacije namreč dovolj dolgo obdobje, v katerem bi vlada morala začeti pogajanja s sindikati javnega sektorja. Kljub temu pa vlada do danes ni sprejela še niti izhodišč za pogajanja o razreševanju sindikalnih stavkovnih zahtev. To v koordinaciji ocenjujejo kot "nesprejemljivo zavlačevanje z začetkom pogajanj, ki kaže na to, da vladni predstavniki z zatrjevanjem, da je razrešitev stavkovnih zahtev prioriteta te vlade, niso mislili resno".

Vladni pogajalci pa pojasnjujejo, da "sprejem pogajalskih izhodišč nekaj dni kasneje pomeni zgolj to, da bodo izhodišča še bolj strokovno pripravljena, pogajanja o stavkovnih zahtevah pa bodo lahko potekala še hitreje in z ustrezno dinamiko".

Sprejem izhodišč je bil sicer predviden že minuli teden, a je po četrtkovi seji vlade minister za finance Andrej Bertoncelj pojasnil, da so razpravo o tem prekinili, ker so potrebna dodatna usklajevanja. Predvidoma pa jo bodo nadaljevali na prihodnji seji, je napovedal.