c S

Policija staršem svetuje, da otroke naučijo pravilnega vedenja v morebitnih nevarnih situacijah

04.10.2018 10:12 Ljubljana, 04. oktobra (STA) - Na Generalni policijski upravi glede nedavnih domnevnih primerov napada neznanca na dečka in poskusa vabljenja drugega dečka v kombi staršem svetujejo, da otroke naučijo predvsem pravilnega vedenja v morebitnih nevarnih situacijah. Kot so poudarili za STA, vsaka komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti za otroke.

Na Generalni policijski upravi ne vodijo statističnih podatkov o prijavah, ki se nanašajo na ogovarjanje otrok in vabljenje otrok v vozila, so med drugim pojasnili. Letno sicer dobijo nekaj deset prijav, vsak primer pa obravnavajo individualno. Sicer pa do sedaj še niso obravnavali kaznivega dejanja ugrabitve z neznanim vozilom.

Dodali so, da se bodo policisti in kriminalisti na vsak primer morebitnega vabljenja otrok v vozila odzvali, preverili okoliščine dogodkov in poskušali ugotoviti identiteto voznika oz. potnikov. Pri tem pa bodo poskušali predvsem ugotoviti motiv ogovarjanja otrok in ali je do tega sploh prišlo. Samo ogovarjanje otrok, kot so poudarili, še ne predstavlja nujno prekrška ali kaznivega dejanja oz. grožnje.

Policisti so pri svojem delu namreč ugotovili, da mnogokrat do vabljenja otrok v vozila sploh ni prišlo. V nekaterih primerih nahajanje vozila in oseb na določenem kraju ni bilo povezano z otroki, saj je šlo na primer za dostavna vozila ali stanovalce. V drugih primerih so se otroci ustrašili ustavljenega vozila, ki jih je z zvočnim znakom le opozorilo, da lahko prečkajo vozišče.

Poleg tega so policisti obravnavali tudi primer, ko so otroci avtoštopali, ustavil jim je voznik kombija, prepričan, da potrebujejo pomoč, otroci pa so se ga ustrašili. V nekaj primerih so ugotovili tudi, da so otroci želeli pritegniti pozornost, najpogosteje staršev.

Kot so pojasnili za STA, policisti namenjajo veliko časa k ozaveščanju otrok o pravilnem vedenju in odzivih v morebitnih nevarnih situacijah. "Otrokom je potrebno pojasniti, kaj naj naredijo, kam se naj zatečejo v nevarni situaciji, kajti vsak stik, komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti," so zapisali.

Tudi staršem svetujejo, da otrokom pojasnijo, kako naj se obnašajo v stiku z neznano osebo. Ob tem naj jih naučijo, da lahko neznani osebi odgovorijo na vprašanje, v pogovor z njo pa naj se ne zapletajo in naj ostanejo na varnostni razdalji. Prav tako naj ne odhajajo z neznanci in ne sprejemajo daril, še svetujejo na Generalni policijski upravi.

Policisti Policijske postaje Sežana so med drugim prejeli prijavo, da se je preteklo sredo v Sežani na Pahorjevi ulici kombi črne mat barve in italijanskih registrskih tablic, v katerem sta bila dva moška, ustavil pri 12-letniku. Pri tem je po podatkih Policijske uprave (PU) Koper voznik dečka spraševal in prosil, naj gre z njima in jima pokaže, kje v Kopru se nahaja določena trgovina. Obljubil mu je tudi, da si bo v trgovini lahko kupil karkoli si bo želel.

Kot so še zapisali na PU Koper, je deček zaznal "njun sumljiv namen" in se od kombija oddaljil, takrat pa je iz vozila izstopil tudi sopotnik. 12-letnik je zato začel teči in klicati po telefonu, neznanca pa sta se nato odpeljala naprej. Policija trenutno zbira obvestila in preverja okoliščine dogodka.

V nedeljo pa so koprski policisti prejeli prijavo, da je na Škofijah neznanec hotel fizično obračunati z 10-letnim otrokom. Otrok se je pri tem uspel izviti iz prijema neznanca in pobegniti. Policisti tudi v tem primeru zbira dodatne informacije, so še pojasnili na PU Koper.