c S

Pikalo se bo zavzemal za uresničitev koalicijskih zavez glede financiranja znanosti in raziskav

04.10.2018 07:46 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo se je danes srečal s predstavniki Koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije. Pikalo je ob tem dejal, da se bo zavzemal, da se koalicijske zaveze glede financiranje področja znanosti in raziskav realizirajo, so sporočili z ministrstva.

Na srečanju so si izmenjali stališča o vprašanjih financiranja področja znanosti in raziskav ter o načrtovanih spremembah zakonodaje na tem področju. Pikalo je ob tem izpostavil, da so zaveze iz koalicijske pogodbe, ki se nanašajo na financiranje področja znanosti in raziskav, zelo jasne in številčno ovrednotene. Dodal je, da se bo zavzemal, da se v tej smeri tudi realizirajo.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu, bodo nadaljevali tudi pogovore glede spremembe zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti, pri tem pa bodo vsebinske rešitve iskali v dialogu z vsemi deležniki.

Srečanja se je udeležil tudi državni sekretar na ministrstvu Jernej Štromajer. Poleg financiranja področja znanosti in raziskav so na srečanju spregovorili tudi o vprašanju ovrednotenja raziskovalne ure, vprašanju evalvacij in recenzij kakovosti raziskovalnih programskih skupin ter o problematiki vlaganja v raziskovalno infrastrukturo oziroma opremo, so še zapisali v sporočilu.

V koalicijskem sporazumu so namreč kot enega izmed ukrepov za dosego izziva družba znanja in sodobnih tehnologij zapisali, da bodo do leta 2022 postopno povečali proračunske in druge javne izdatke za raziskave ter razvoj na en odstotek BDP. Poleg tega so med drugim navedli, da bodo spodbujali zasebna vlaganja v raziskave in razvoj, povečali sredstva za visoko šolstvo proti povprečju EU, ter finančno podprli vključitev slovenskih raziskovalcev v evropski prostor.